Bármikor kitörhet az ecuadori tűzhányó

  A vulkán kitörésétől tartva készültséget rendeltek el vasárnap az Ecuador középső részén elhelyezkedő Tungurahua környékén. Most narancsszínű riasztás van érvényben, de ha a helyzet tovább romlik, ki kell telepíteni a lakosokat és a turistákat.

  A turisták által kedvelt régióban fekvő tűzhányó lávát és hamut lövell ki magából, amit heves robbanások kísérnek - közölte a helyi földtani intézet.

   

  Galéria: A Tungurahua tűzhányó EcuadorbanFotó: José Jacome / MTI

  A fővárostól, Quitótól mintegy 135 kilométerre délre található, több mint ötezer méter magas vulkán Chimborazo tartományban fekszik. Ez a tűzhányó a legaktívabb a latin-amerikai országban.

  Az MTI értesülései szerint a katasztrófavédelem most narancsszínű riasztást adott ki. Ez az utolsó előtti szint a legmagasabb készültséget jelentő vörös előtt, amikor megelőző intézkedésként már ki kell menekíteni a környéken élőket.

  A hatóságok adatai szerint a vulkán közelében fekvő Banos településre évente egymillió turista érkezik, 40 százalékuk külföldi. A vulkán, amely kecsua indiánok nyelvén tüzes torkot jelent, 1999 óta újra aktív. Hét évvel ezelőtt hatan vesztették életüket erősebb kitörései következtében. Három évvel ezelőtt, 2010-ben pedig a hatóságok vörös riasztást rendeltek el és kimenekítették a lakosokat, valamint a turistákat.

   

  Figyelmeztnek, mit kell tenni vészhelyzet esetén

   

  A Tungurahua kifejezetten aktív vulkánnak számít, a környéken elég gyakoriak a földrengések és az időnként füstölő vulkán. A környező településeken ezért szobafoglalás előtt a recepción ismertetik a vendégekkel, hogy mi a teendő például kitörés vagy földrengés esetén.

   

  Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

  A táj magával ragadó szépsége miatt azonban rengeteg turista járja végig a vulkán oldalában kanyargó szerpentint, amelyen még a 2006-os kitörés nyomai is láthatók. Akkoriban a magából 15 km magas füstfelhőt kiengedő vulkán, egy széles sávban teljesen eltüntette a növényzetet, és finom vulkáni hamuval borította be a hegyoldalt. A felhő a Csendes-óceán felé sodródott és még műholdképeken is jól látszott.
  Mintegy órányira a várostól már egy egészen más képet mutat magáról a település: egy trópusi erdő vízesései csalogatják a turistákat sportolásra és felfedező kirándulásokra.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!