Mit ér az osztrák turisták eurója nálunk?

Törökország mellett idén is Magyarországon ér legtöbbet az osztrákok eurója a legnépszerűbb turisztikai célországok között a Bank Austria pénteken közzétett elemzése alapján – írja az MTI.

A vásárlóerő összehasonlításán alapuló kimutatás szerint Törökországban 158, Magyarországon 153 eurót ér száz "osztrák" euró.

Fotó: Northfoto
A törökországi turistautak az összes külföldi utazás négy, a magyarországiak három százalékát teszik ki. Ezzel Törökország az ötödik, Magyarország a kilencedik leggyakoribb úti célja az osztrák utazóknak. Az élen Olaszország áll, minden ötödik osztrák turistaút oda irányul.

A legkedveltebb célországok legtöbbjében emelkedett az euró vásárlóereje az ausztriai árakkal összehasonlítva, leginkább Törökországban és Görögországban (hat, illetve három százalékkal). Mérsékelten, de drágult viszont az osztrákok számára Horvátország, a második legkedveltebb úti cél.

Az elemzők szerint a nagyobb vásárlóerő az euró felértékelődésével, illetve azzal magyarázható, hogy a legtöbb célországban alacsonyabb volt az infláció, mint Ausztriában. Ahol magasabb volt az infláció, ott a helyi fizetőeszköz leértékelődése ellensúlyozta ezt a hatást az osztrák utazók szempontjából. Emellett a magas ausztriai bérszínvonalakra is visszavezethető, hogy az osztrák utazók a legtöbb helyen kedvezőbbnek találják az árakat, mint odahaza.

Továbbra is drágának számít az osztrák turistáknak Svájc, ahol az osztrák árakkal összehasonlítva csak 67 euró értékű szolgáltatást tudnak igénybe venni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek