Kilenc turistát végeztek ki fegyveresek

  Kilenc turistát végeztek ki fegyveresek

  Két szlovák állampolgár is volt a között a kilenc külföldi hegymászó között, akit Pakisztán északi részén öltek meg fegyveres támadók - írja a turizmusonline.hu.

  Gennadij Kopejka, az ukrán alpinista szövetség elnöke az ukrán tévének elmondta, a két szlovákiai hegymászó egy, a Nanga Parbat csúcsának meghódítására induló nemzetközi csapat tagja volt.

  Fotó: Rizwan Quraishi / Flickr.com

  A terrorcselekményt vasárnap hajnalban követték el az észak pakisztáni Gilgit város közelében, egy turistaszállásnál. A támadók felébresztették és az épület elé parancsolták a kilenc külföldit, ahol pakisztáni hegyi vezetőjükkel együtt agyonlőtték őket. A merénylők a helyi média szerint 10-12-en voltak.

  A SITA szerint rendőrruhába öltözött tálib fegyveresekről volt szó. A gyilkosság elkövetőjeként a Dzsundullah nevű szélsőséges szunnita szervezet jelentkezett.

  A pakisztáni hatóságok egyelőre nem erősítették meg a szlovák külügyminisztériumnak, hogy az áldozatok között két szlovák állampolgár is volt.

  Külföldi lapértesülések szerint a kivégzett turisták kínai, orosz és ukrán nemzetiségűek voltak. Az ukrán külügyminisztérium felszólította a pakisztáni kormányt, hogy folytasson alapos vizsgálatot a bűncselekmény ügyében, és fizessen kártérítést az elhunytak családjainak. Sürgette továbbá, hogy biztosítsák a Pakisztánban tartózkodó ukrán állampolgárok védelmét. Saját állampolgárait egyúttal határozottan arra kérte a tárca, hogy azok, akik a térségbe készültek utazni hegyet mászni, halasszák későbbre az útjukat.

  A lövöldözés Pakisztán Gilgit-Baltistan régiójában, Diamer körzetben történt egy Buner Das közel hegy folyó melletti táborhelynél. Majdnem ugyanazon a helyen, ahol tavaly a talibánok egy turistanbusz 35 utasát is kivégezték, írja az eTurboNews . A lap szerint a terület a tavaly július óta tálib kontroll alá tartozik, amelyet a pakisztáni kormány olyannyira nem ismer el, hogy mostanáig semmilyen figyelmeztetést nem adott ki arra vonatkozóan, hogy a külföldi turisták ne használják az egyébként gyönyörű, de különösen veszélyes útvonalat.

  A tálibok amiatt vannak a turizmus és a turisták ellen, mert a hitük szerint "haram", azaz tilos nem-muszlimokkal találkozniuk. Ez áll a turisták ellen világszerte, de különösen Pakisztánban elkövetett támadások hátterében a lap magyarázata szerint. Az eTurboNews megemlít egy másik idei esetet is: 2013. április 15-én tálibok raboltak el két cseh lányt az iráni-afganisztáni határ közeli Baluhisztán régióból, akiket váltságdíj reményében feltehetően Afganisztánba hurcoltak el.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!