Már nincs veszélyben az iráni világörökség

  Már nincs veszélyben az iráni világörökség

  Levette a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájáról az iráni Bám citadelláját az UNESCO Világörökségi Bizottsága a testület Kambodzsában zajló tanácskozásán – írja az MTI.

  Fotó: Bildagentur-Online / Northfoto

  Az ősi fellegvár Kr.e. 248–224 körül, a Pártus Birodalom idején épült sárból és iszaprétegekből. A citadella és az azt övező kultúrtáj 2004-ben, a térségben pusztító nagy erejű földrengés utáni évben került fel a világörökségi helyszínek listájára, és rögtön veszélyeztetetté nyilvánították. A bizottság csaknem 10 év után azonban úgy látta, hogy az ősi sivatagi fellegvár romjait sikerült stabilizálni, és a helyszín a gondozása alapján "egészségesnek" nyilvánítható.

  Bám az Iráni-magasföld déli részén fekszik. A település gyökerei az óperzsa birodalom (Kr.e. 6-4. század), az Akhaimenida-dinasztia idejére nyúlnak vissza, a város azonban a 7. és a 11. század között élte fénykorát, kihasználva, hogy fontos kereskedelmi útvonalak kereszteződésében feküdt. Ebben az időszakban elsősorban az ott készült finom kelmékről és ruhákról volt ismert.

  A Világörökségi Bizottság vasárnap kezdte meg tanácskozását Phnompenben, a 12 napos ülés idején döntenek többek közt az új kulturális, természeti, illetve vegyes világörökségi helyszínekről - idén 31 jelölt van -, és felülvizsgálják a veszélyeztetett helyszínek sorát is. Ebben a tekintetben különleges figyelem övezi a mali és a szíriai világörökségi helyszíneket, amelyek könnyen felkerülhetnek a "vörös listára" a fegyveres harcok miatt.

  A világörökségi listán jelenleg 157 országból 962 helyszín szerepel.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!