Siófok legtipikusabb épületét ünneplik

Érdemes kimerészkedni vízből és eltávolodni egy kicsit a parti partytól a hétvégén Siófokon. A víztorony körüli téren ugyanis nagy hepaj várható június 22. és 24. között.

Siófok legtipikusabb épületét ünneplik a hétvégén. Június 22. és 24. között a város hangulatos főterén felállított színpadon egész nap koncertek, gyerekprogramok, táncbemutatók várják azokat a turistákat, akik kimerészkednek a vízből.

 

Galéria: VíztoronyFotó: Zubreczki Judit / Travelo

A programban számos zenekar lép fel, többek között a tervek szerint Szabó Eszter és Kontor Tamás duettje, koncertezik az idők során egy taggal kibővült Roy&Ádám Trio, és a gyulafirátóti rapper, Sub Bass Monster is. A fesztivál látványos eseményének ígérkezik a légtornászok faltánca. A Siófok városát 150. születésnapja alkalmából köszöntő testvérvárosok közül Franciaországból Sant-Laurent-du-Var a Compagnie Corps et Danse műsorával képviselteti magát, a németországi Waldheim városa pedig fúvószenekarával lép fel a fesztiválon. Részeletes program található az esemény honlapján.

Ha valakit nem izgatnak fesztiválok, annak is érdemes felkeresnie a siófoki víztornyot, mert az éjjel-nappal nyitva tartó épület tetejéről fantasztikus panoráma nyílik nemcsak a városra, de a Balaton északi partjára is.

A 101 éves víztorony története
Mivel Siófok a 20. század elejére a Balaton egyik legkedveltebb üdülőhelyévé vált, a fejlődés megkövetelte a modern víz- és szennyvízhálózat kiépítését.
1912.októberében átadásra került a siófoki vízmű, melynek költsége 1 millió korona volt. A vízvezetékkel együtt megépült vasbeton szerkezetű, 45 méter magas víztornyot Guth Árpád és Gergely Jenő mérnökök tervezték. 1929-ben a vízműhöz tartozó kutak elapadtak a fogyasztás jelentős mértékű megnövekedése miatt, s nem tudták biztosítani a szükséges mennyiséget. Ekkor tértek át a Balatonból való vízvételre, mivel ez mutatkozott a leggazdaságosabb megoldásnak.
Mivel a második világháborúban víztorony is sérüléseket szenvedett, kezdetben reggel és este 2-2 órára volt csak víz a földszintes házakban. 1950-ben a régi 150 mm-es nyomócsővel párhuzamosan egy 200 mm-es vezeték is épült a vízműtelep és a víztorony között. Később, a hálózat folyamatosan bővült, majd egy másik, 500 m³-es víztorony is épült a Siófok balatonszéplaki részén, a mai Végh Ignác téren, melyet azonban 1994-ben lebontottak.
1968-ban kezdték meg a délkelet-balatoni regionális rendszer részeként a széplaki felszíni vízmű építését, melyet 1973-ban helyeztek üzembe. Ezzel a belvárosban álló víztorony elveszítette jelentőségét, a vízszolgáltatásban betöltött feladatát befejezte. Mivel impozáns épülete időközben a város jelképe lett, 1992-ben az önkormányzat lett a tulajdonosa, akik az ország első vidéki Tourinform irodáját helyezték el benne, amely ma is megtalálható az épület földszintjén. 2010-2011-ben rekonstruálták az épületet. Az egykor víztartály helyén kilátó-kávézó található – írja a Siófoki Városkalauz.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek