Exkluzív sztárfotó nálunk először!

Exkluzív sztárfotó nálunk először!

Nem csak a rég nem látott napsütésnek örülhettek a veszprémi állatkertészek ma reggel. Az éjszaka folyamán egy dzselada pávián bébi látta meg a napvilágot, melyet a reggel észleltek a gondozók – tájékoztatott a Veszprémi Állatkert. Az újszülött a mamájába kapaszkodva ismerkedik a 8 fős családjának tagjaival, illetve a szép időre való tekintettel már a külső kifutójukra is kimehet, így a szerencsés látogatók már meg is nézhetik a csöppséget.

Fotó: Veszprémi Állatkert

A népes család, az apa Amadeus, a két nőstény Gwladys és Günni és az ő immár 6 kölykük él a Veszprémi Állatkert méltán népszerű páviánkifutójában.

A dzselada, vagy hegyi páviánok Kelet-Afrikában őshonosak, ahol a magasföldek füves, bozótos területein illetve meredek sziklafalakon találhatóak meg. A dzseláda páviánoknál abszolút hölgyválasz van: miközben a rivális hímek megküzdenek egymással a vezetői pozícióért, a nőstények eldöntik, melyik hím a szimpatikusabb számukra, az nyeri el ugyanis támogatásukat.

A hím és a nőstények közötti kurkászásnak fontos szerepe van a csoport szociális összetartásában. Ha a csoport létszáma túllép egy bizonyos létszámot, a hím már nem tudja minden nőstényét kurkászni, így egyes nőstények kiválnak a csapatból, és egy másik hímmel önálló csapatot hoznak létre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek