Árvízben született a prágai kismajom

  Árvízben született a prágai kismajom.

  Új mókusmajom született hétfőn este a prágai állatkertben, amelynek a Moldva folyó melletti alacsonyabban fekvő része a hét végén ismét víz alá került, és lakosait biztonságosabb helyre kellett átszállítani – írja az MTI.

  "Ez kedvező hír. A mókusmajom rendben van és a Plavácek (Úszó) nevet kapta. A jelenlegi árvíz idején ez az első újszülött állatkertünkben, ami bizonyítja, hogy a gondok ellenére az élet megy tovább. Sajnos az állatkert alsó részének evakuálásakor néhány állat elpusztult" - nyilatkozta Miroslav Bobek, az állatkert igazgatója kedden reggel újságíróknak.

  Fotó: prágai állatkert / Facebook

  A mókusmajom kistermetű állat, és Dél-Amerika őserdeiben a folyók mentén él. Pajkossága, mozgékonysága miatt az állatkertek látogatóinak kedvencei közé tartozik.

  A prágai állatkert alsó részét vasárnap délután kellett evakuálni, egyebek között oroszlánokat, tigriseket, párducokat kellett biztonságosabb helyre szállítani. Az állatokat előbb elaltatták, majd átvitték új lakhelyükre. A majmok jelenleg a ketrecükhöz épített úgynevezett árvízellenes bástyában tanyáznak, s etetésükhöz csónakon járnak gondozóik.

  Elköltöztették a fókákat is. Egyiküknek, Gastonnak egy korábbi esete, 2002-ben a világsajtót is bejárta, s történetét megírták, megfilmesítették. Gaston az akkori nagy árvíz idején a Moldvába került, és mintegy 200 kilométert úszva egészen Drezdáig jutott el, ahol sikerült elfogni. A piszkos vízben kimerült állatot, amelynek néhány napos küzdelmét az árral szinte élőben követték az emberek, sajnos nem sikerült megmenteni. Néhány éve a prágai állatkertben szobrot emeltek Gastonnak, amely azóta a gyermekek kedvencévé vált.

  Az árvíz miatt jelenleg zárva tart a prágai állatkert. Bobek szerint a 2002-es árvíz idején 232 millió koronás kár érte az állatkertet. A mostani kárt 160 millió koronára becsülik.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!