Az "olasz Mona Lisát" állítják ki Zágrábban

  Az "olasz Mona Lisát" állítják ki Zágrábban.

  Horvátországban még sosem állítottak ki olyan drága festményt, mint Caravaggio Emmausi vacsorája, amely szerdától három hónapon át a zágrábi Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg – írja az MTI.

  Az 1606-ban festett remekművet 60 millió euróra (17,5 milliárd forint) biztosították.

  Fotó: Wikipedia

  A festményt egy faládába zárva erős rendőri kíséret mellett teherautón szállították át Olaszországból, a világhírű Pinacoteca di Brera milánói képtárból a horvát fővárosba. Az alkotást a Muzej za umjetnost i obrt (MUO) barokk termében állították ki, a milánói képtár rendkívül magas követelményeinek megfelelően.

  Caravaggio Emmausi vacsorájának zágrábi kiállítása egyfajta ajándék: így köszönti jelképesen Olaszország az Európai Unióba július elsején belépő Horvátországot.

  "Egy ilyen eseményről eddig csak álmodni mertünk, ez egyenértékű azzal, mintha Franciaország a Mona Lisát adná kölcsön" - mondta Miroslav Gasparovic, a zágrábi múzeum igazgatója a Caravaggióval Európába elnevezésű tárlat honlapja szerint. A kiállítás kísérőrendezvényeként korabeli divatbemutatókat, barokk kori koncerteket és szakmai előadásokat is terveznek Zágrábban.

  Az Emmausi vacsorát a nagyközönség június 5-től augusztus 31-ig tekintheti meg Zágrábban. A múzeum a nyári időszakban keddtől szombatig 11 és 20 óra között, vasárnap 10-től 14 óráig látogatható.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!