Sokan jönnek át hozzánk pünkösdölni Horvátországból

Sokan jönnek át hozzánk pünkösdölni Horvátországból

Magyar-horvát családi pünkösdöt és a népi hagyományőrzők fesztiválját rendezik meg május 20-án, pünkösdhétfőn Zalaegerszegen, a Kézművesek Házában – tájékoztat az MTI.

Pünkösdkor a horvát családok is ünnepelnek, de a hétfő Horvátországban már munkanapnak számít, ezért a hét első napján a hagyományőrző csoportok tagjai Zalaegerszegre érkeznek "pünkösdölni". A programok során kaproncai mesterek tartanak kézműves bemutatókat, a gyermekeknek játszóházakat, fémtárgyakat készítenek, nemezelnek; de csuhéval, gyékénnyel is foglalkoznak és különböző formájú falevelekből is fonnak dísz- és használati tárgyakat.

Városnézéssel is összekapcsolhatjuk az ünneplést.Fotó: bohem / Indafotó

A néprajzi tájegységekre jellemző pünkösdi király- és királynőválasztás programját azonban némileg módosították a népi hagyományőrzők fesztiválján. A programokat a családi nap keretében szervezik a Gébárti-tó partján, ezért király helyett "pünkösdikirály-családot" választanak, hogy a szülőket és a gyermekeket is be tudják vonni a közös játékba.

A versengés Szilágyi Zoltán és Csiszár Zoltán népművészek irányításával zajlik. Egy fahordót például színültig megtöltenek vízzel, a versenyzőknek pedig az lesz a dolguk, hogy a fémérmeket a hordó alján elhelyezett edénybe bedobálják, amely a vízoszlopon keresztül nem könnyű feladat.

Érdekes, egyszerű, már-már feledésbe merült játékokat választanak, sor kerül dióverő játékra, zsákban futásra. A fesztiváli hangulatot citerazenekarok, dalkörök teszik még vidámabbá, a szepetneki hagyományőrző egyesület pedig horvát nyelven fog énekelni.

Pünkösdhétfőn, amely a XIX. Egerszeg Fesztivál zárónapja, óránként ingyenes autóbuszjáratok közlekednek a Gébárti-tó és a belváros között, hogy a látogatók mindkét rendezvényen részt tudjanak venni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek