Sokan jönnek át hozzánk pünkösdölni Horvátországból

  Sokan jönnek át hozzánk pünkösdölni Horvátországból

  Magyar-horvát családi pünkösdöt és a népi hagyományőrzők fesztiválját rendezik meg május 20-án, pünkösdhétfőn Zalaegerszegen, a Kézművesek Házában – tájékoztat az MTI.

  Pünkösdkor a horvát családok is ünnepelnek, de a hétfő Horvátországban már munkanapnak számít, ezért a hét első napján a hagyományőrző csoportok tagjai Zalaegerszegre érkeznek "pünkösdölni". A programok során kaproncai mesterek tartanak kézműves bemutatókat, a gyermekeknek játszóházakat, fémtárgyakat készítenek, nemezelnek; de csuhéval, gyékénnyel is foglalkoznak és különböző formájú falevelekből is fonnak dísz- és használati tárgyakat.

  Városnézéssel is összekapcsolhatjuk az ünneplést.Fotó: bohem / Indafotó

  A néprajzi tájegységekre jellemző pünkösdi király- és királynőválasztás programját azonban némileg módosították a népi hagyományőrzők fesztiválján. A programokat a családi nap keretében szervezik a Gébárti-tó partján, ezért király helyett "pünkösdikirály-családot" választanak, hogy a szülőket és a gyermekeket is be tudják vonni a közös játékba.

  A versengés Szilágyi Zoltán és Csiszár Zoltán népművészek irányításával zajlik. Egy fahordót például színültig megtöltenek vízzel, a versenyzőknek pedig az lesz a dolguk, hogy a fémérmeket a hordó alján elhelyezett edénybe bedobálják, amely a vízoszlopon keresztül nem könnyű feladat.

  Érdekes, egyszerű, már-már feledésbe merült játékokat választanak, sor kerül dióverő játékra, zsákban futásra. A fesztiváli hangulatot citerazenekarok, dalkörök teszik még vidámabbá, a szepetneki hagyományőrző egyesület pedig horvát nyelven fog énekelni.

  Pünkösdhétfőn, amely a XIX. Egerszeg Fesztivál zárónapja, óránként ingyenes autóbuszjáratok közlekednek a Gébárti-tó és a belváros között, hogy a látogatók mindkét rendezvényen részt tudjanak venni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!