Hamis orgonát állítottak ki Salgótarjánban

Hamis orgonát állítottak ki Salgótarjánban

A hétvégi salgótarjáni dixieland fesztiválra egy helyi orgonaművész elkészített egy olyan elektromos orgonát, amelyen a fesztivál gospel koncertjeinek otthont adó templom hangszerének eredeti hangjait "másolva" szólaltat meg zeneműveket – írja az MTI. A digitális technológia felhasználásával készült hangszert a város főterén, a művelődési központ bejáratánál állították ki.

Mostantól örökre megmarad a hangja.Fotó: mickey7 / Indafotó

Diósi Tamás orgonaművész, a salgótarjáni Munkás Szent József-plébániatemplom kántora szerint a digitális technológia fejlődésével lehetőség nyílt arra, hogy egy-egy orgona hangját digitalizálják. Mivel minden orgonasíp hangja különbözik egymástól - nemcsak hangmagasságban, de egy-egy sípsoron belül is változik a hangok minősége -, ezért minden sípról külön hangfájlt készített, amelyeket egy segédprogram és billentyűzet segítségével lehet megszólaltatni.

A dixie fesztiválnak otthont adó József Attila Művelődési Központ előcsarnokában felállított kisorgona külsőleg egy díszletorgona, amely használhatatlan hangszerdarabokból, felújított kaszniból és kiselejtezett, de rendbe hozott sípokból áll, viszont a Szent József-templom orgonája hangján szólaltatható meg. Diósi Tamás hozzátette: az új technológiával, vagyis az orgonák hangjának digitalizálásával lehetőség nyílik a hangszerek hangjának archiválására, így a művészek számára hozzáférhető lesz azoknak az orgonáknak a hangja is, amelyeken fellépnek, így a koncertjük előtt már otthon megismerkedhetnek annak hangzásával.

A salgótarjáni orgona eredetije egyébként az idén ünnepli felszentelésének a 75. évfordulóját, a jubileumhoz kötődően számos programot is szervez a helyi katolikus közösség.

Az orgona egészen a 10. századig idegen volt a keresztény vallástól. A liturgiában sokáig egyeduralkodó volt az egyszólamú gregorián egyházi zene, amely hangszeres kíséretet nem igényelt. A mindennapos liturgikus gyakorlatban a 14-15. században foglalta el helyét. A salgótarjáni Munkás Szent József-templom orgonája Nógrád megye második legnagyobb hangszere, építője a pécsi Angster József és Fia Orgona és Harmóniumgyár Rt. Az orgonát 1938. május 8-án, a 2009-ben boldoggá avatott Meszlényi Zoltán püspök szentelte fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek