Veszélyben Verespatak és a berlini gázlámpák

Veszélyben Verespatak és a berlini gázlámpák

Az európai örökségvédelemmel foglalkozó Europa Nostra szervezet nemzetközi szakértői zsűrije 14 történelmi jelentőségű épületet vagy környéket választott ki, ezek közül kerül majd ki Európa 7 legveszélyeztetettebb műemléke. A végső listát június 16-án hozzák nyilvánosságra az Europa Nostra 50. jubileumi kongresszusán Athénban – írja a Turizmusonline.hu. A hét kiválasztott örökségi helyszín megmentése érdekében az év végéig akciótervet dolgoznak ki a projektet támogató Európai Beruházási Bank bevonásával.

Verespatakra jócskán ráférne a segítségFotó: cicus / Indafotó

 A megmentésre váró örökségi helyszínek között Albániában található római amfiteátrum romjai éppúgy szerepelnek, mint örményországi korai keresztény templom, a ciprusi Nicosia történelmi központja, franciaországi hegyi erődítmény, a berlini gázlámpák, egykori királyi birtok Görögországban, vagy éppen Európa egyik legnagyszerűbb XVIII. századi katonai erődítménye Olaszországban.

De szerbiai neolitikus régészeti lelőhely, egy teljes török város, valamint többek között az erdélyi Verespatak és környéke is Európa legveszélyeztetettebb műemlékei között van. "Háromezer éve folyik bányászat ezen a környéken. A tervezett aranybánya-projekt súlyosan veszélyeztetné ezt az örökséget, például a helyszínen látható római időkből származó bányászati eszközöket" – emlékeztet a Turizmusonline.hu, ahol további részleteket talál az egyes örökségi helyszínekről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek