Kiderült a titok: ázsiai kisoroszlánok az állatkert új sztárjai

  Kiderült a titok: ázsiai kisoroszlánok az állatkert új sztárjai

  Négy ázsiai (indiai) kisoroszlán született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ezzel felfedte csütörtökön az elmúlt hetek "nagy titkát" a fővárosi állatkert: a közösségi oldalak olvasói által sokat találgatott állat nem más, mint a veszélyeztetett Panthera leo persica.

  Összesen négy kis ragadozó jött világra február 16-án az intézményben - jelentette be Persányi Miklós főigazgató a szezonnyitó sajtótájékoztatón. Az apróságokat és anyjukat a látogatók már csütörtök délutántól láthatják az intézményben. A kisoroszlánok anyja, Shirwane 2008-ban született a franciaországi Mulhouse állatkertjében, ahonnan 2010-ben érkezett Budapestre. Ugyanabban az évben került a fővárosba az egy évvel fiatalabb apa, Basil is.

  Shirwane a nőstény indiai oroszlán (Panthera leo persica) 2013. február 16-án született kölykeivel a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
  Galéria: Négy kisoroszlán született az állatkertben
  Kovács Attila / MTI

   A természetben csupán mintegy négyszáz ázsiai oroszlán él, állatkertekben pedig mindössze 250-300 egyed. Magyarországon korábban soha nem született még az afrikai rokonnál sokkal ritkább indiai oroszlán - hangzott el a tájékoztatón.

  A kritikusan veszélyeztetett indiai oroszlánok létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek oka, hogy általában afrikaiként könyvelik el őket, mivel a populáció többsége valóban a fekete kontinensen él. Az egykor hatalmas ázsiai elterjedési területen belül ma már csak az indiai Gudzsarát államban maradtak fenn vadon élő egyedek.

  Shirwane a nőstény indiai oroszlán (Panthera leo persica) 2013. február 16-án született kölykei a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
  Galéria: Négy kisoroszlán született az állatkertben
  Kovács Attila / MTI

   Az állatkert lakóinak száma a négy kisoroszlán mellett két orángután nősténnyel is szaporodott, ők azonban egyelőre nem láthatók. A müncheni állatkertből nemrég érkezett egyedek, Lia és Jula még karanténban vannak, nem estek még át a szükséges vizsgálatokon. Velük áprilisban ismerkedhet meg az intézmény közönsége - mondta el Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője az MTI-nek.

  A csütörtöki sajtótájékoztatón Tarlós István, Budapest főpolgármestere méltatta az állatkert munkáját, amelynek hála az intézmény nemcsak Magyarország legrégibb és legnagyobb, de Európa egyik legpatinásabb állatparkjává vált.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!