Borneói orángután született Nyíregyházán

Borneói orángután született Nyíregyházán

Borneói orangután született a Nyíregyházi Állatparkban. A majomfajnak ez az első állatkertben született bébije Magyarországon. Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatpark osztályvezetője, szóvivője az MTI-nek szerdán elmondta: a kis állat anyjának 260 napi vemhessége után, még március 15-én jött világra, az intézmény úgynevezett indonéz házában, a Zöld piramisban.

A szülés problémamentesen és gyorsan zajlott le, olyannyira, hogy az egyik szokásos ellenőrzéskor a főemlős gondozója még csak két felnőtt állatot látott az orángutánok lakóhelyén, az egy órával későbbi viszont a majommama már a karjaiban tartott egy kis jövevényt - tette hozzá.

Orángutánbébik Indonéziában Fotó: Panjalu Images / Barcroft Media / NorthfotoForrás: Travelo

 A Nyíregyházi Állatpark gondozói évek óta várták már a borneói orangután szaporulatát. Tavaly volt is öröm, amikor vemhességet észleltek, de akkor halva született egy kis utód. Ez nagy szomorúságot váltott ki, hiszen az orangután a világ leglassabban szaporodó fán élő főemlőse, akár 7-8 év is eltelhet két vemhessége között. A gondozók nem sokkal később a hím heves udvarlásának többször a szemtanúi voltak, majd a nőstény gömbölyödni kezdő pocakja láttán reménykedni kezdtek - mondta a szóvivő.

Az anya orangután, Sabatini (25 éves) és párja Guru (24 éves) 2010 óta élnek a nyíregyházi Sóstói-erdőben lévő állatparkban. Velük, illetve kicsinyükkel együtt összesen kilenc borneói orangutánnak lakhelye a nyírségi állatkert.

A kis állat, hasonlóan az ember csecsemőjéhez, evéssel és alvással tölti mindennapjait. A nemét eddig még nem sikerült megállapítani a gondozóknak, mivel a mamája állandóan ölelgetve védelmezi. A természetben élő borneói orangutánok a veszélyeztetett majomfajok közé tartoznak. Egyedszámúk csökkenésének az oka, hogy élőhelyükön irtják az otthonukat jelentő őserdőt - mondta Révészné Petró Zsuzsa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek