Palóc Húsvét a füleki várban

  Húsvét hétfőn hagyományos ünnepi rendezvényével várja az érdeklődőket a Füleki Vármúzeum, felelevenítve a szlovákiai magyarság táncait, zenéjét és népi szokásait - tájékoztatta az MTI-t a vármúzeum igazgatója kedden.

  A várudvar kapuját 10 órakor nyitják meg, a vár ezután folklórműsoroknak, kézműves foglalkozásoknak, gyermekprogramoknak és kézműves kirakodóvásárnak ad helyet - mondta Agócs Attila.

  Az Üdvözlet Mátyusföldről című műsorban bemutatkozik a nemeskosúti Berkenye Néptáncegyüttes, Németh Dénes zenekara és a Dióhéj Citerazenekar Diószegről. A dernői Borostyán és a füleki Rakonca Néptáncegyüttes Nagyszüleink öröksége címmel ad ízelítőt legújabb koreográfiáiból. A műsort a budapesti, magát "kelet-európai cimbalom rock and roll" zenekarként meghatározó Cimbaliban együttes koncertje koronázza.

  A kézművesfoglalkozások keretében az alkotni vágyók díszíthetnek hímestojást, süthetnek molnárkalácsot, készíthetnek tűzzománc ékszert, a látogatók palóc népi ételeket is kóstolhatnak.

  A vár Bebek-tornyában az egész nap folyamán megtekinthetők a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai, valamint a Rozsnyói Bányászati Múzeum és a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum időszaki kiállításai.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!