Ne menjen Ciprusra készpénz nélkül!

Ne menjen Ciprusra készpénz nélkül!

Mivel a ciprusi bankok korlátozták a hozzáférést a számlákhoz, a Külügyminisztérium konzuli szolgálata arra figyelmezteti az országba készülő magyarokat, hogy a pénzügyi helyzet egyelőre bizonytalan, ezért tanácsos, hogy utazásuk teljes időtartamára elegendő készpénzzel érkezzenek Ciprusra.

A konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben emlékeztettek arra, hogy a ciprusi kormány és a trojka - vagyis az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - közötti hiteltárgyalások következményeként március 16-tól a ciprusi bankok korlátozták a hozzáférést a számlákhoz.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bankjegykiadó automatákból korlátozott összeget lehet felvenni, az változó, hogy melyik banknál mekkora összeghez vagy milyen gyakran lehet hozzáférni - magyarázták. Pár száz euróhoz általában akadálytalanul hozzá lehet jutni, és a bankkártyás fizetés működik azokon a helyeken, ahol eddig is elfogadták a kártyát.

A pénzügyi helyzet egyelőre bizonytalan, ezért nem zárható ki, hogy a pénzfelvétel további korlátozását rendeli el a kormány, és az sem elképzelhetetlen, hogy a kártyás fizetés nehezebbé válik - hívták fel a figyelmet. Hozzátették, ezért ajánlott az utazás teljes időtartamára elegendő készpénzzel érkezni az országba.

Megjegyezték, Cipruson nyugalom van, a bankokon kívül minden változatlanul működik.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy a nicosiai magyar nagykövetség néhány érdeklődő telefonhívást kapott ugyan, de eddig senki sem fordult segítségért a külképviselethez.

A trojka a hét végén 10 milliárd eurós mentőcsomagot hagyott jóvá Ciprusnak, azzal a feltétellel, hogy ehhez az ország hozzátesz 5,8 milliárd eurót saját forrásból. Egyúttal bejelentették, hogy az önrész előteremtéséhez 10 százalékig terjedő egyszeri adót kell kivetni a bankbetétekre, ami pánikot váltott ki a betétesek körében. A ciprusi parlament kedden elutasította a mentőcsomagot. A ciprusi kormány a feltételek újratárgyalására törekszik, és orosz segítségben is reménykedik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek