Pápaválasztás kontra vatikáni turizmus

  Pápaválasztás kontra vatikáni turizmus

  Rögtön visszaesett a Vatikáni Múzeum látogatottsága az után, hogy kedden lezárták a pápaválasztó konklávéra előkészített Sixtus-kápolnát – tájékoztat az MTI.

  "Két nap kevés ahhoz, hogy számokat mondjunk, de szemmel láthatóan kevesebben állnak sorban a Vatikáni Múzeum bejáratánál, amióta lezárták a múzeum első számú látványosságának számító Sixtus-kápolnát" - nyilatkozta az olasz sajtónak Francesca Duimich, a Róma megyében dolgozó idegenvezetők szövetségének elnöke. Nem csoda, hiszen a Vatikánba érkező olasz és külföldi turisták többsége a Szent Péter bazilikát és a Vatikáni Múzeumban levő Sixtus-kápolnát nézi meg. "Hibát követnek el, mivel a Vatikáni Múzeum ezernyi más páratlan kincset kínál" - hangoztatta.

  A Sixtus-kápolna lezárásának bejelentésekor a Vatikáni Múzeum is hangsúlyozta, hogy a pápaválasztás napjaiban zárva tart a Borgia-lakosztály és a modern egyházművészeti gyűjtemény is –ahol többek között a 2010-ben elhunyt római magyar művész, Hajnal János festményei láthatók, – de a múzeum összes többi része szabadon látogatható a konklávé alatt is. Amikor elterjedt a hír, hogy lezárták a kápolnát, a mindent a lehető leggyorsabban végigjáró, a Vatikánt kizárólag a Sixtus-kápolna kedvéért felkereső japán, kínai, dél-koreai és amerikai turistacsoportok közül sokan lemondták az egész vatikáni látogatást.

  Az idegenvezetők szerint a azonban az új pápa megválasztása mindenképpen jót tesz a turizmusnak is: az új egyházfő tömegeket vonz majd Rómába. A Vatikáni Múzeumot 2011-ben és 2012-ben is ötmilliónál többen keresték fel, ezzel a második legnézettebb római látványosság volt a Colosseum-Palatinus mögött.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!