Bicskával is lehet repülni Amerikában

  Bicskával is lehet repülni Amerikában

  Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal, a TSA (Transportation Security Administration) március 5-én jelentette be, hogy az Egyesült Államokban rövidesen újra engedélyezik a kisméretű zsebkések felvitelét a repülőgépek fedélzetére. Hasonló intézkedésre a 2001-es terrortámadások óta nem volt példa, írja a TTG Hungary hírlevél. A légiutas-kísérők felháborodással fogadták a hírt, és érdekképviseleti szervezetük útján hevesen tiltakoznak, mert szerintük az április 25-től tervezett enyhítés egyaránt veszélyezteti az utasok és a kabinszemélyzet biztonságát.

  A TSA módosítása lehetővé tenné a maximum 2,36 hüvelyk (6 cm) hosszú vagy annál rövidebb, legfeljebb 0,5 hüvelyk (1,27 cm) széles pengéjű zsebkések felvitelét a fedélzetre. Ugyancsak megengednék a billiárd-dákók, síbotok vagy a hokiütők kézipoggyászként történő szállítását is. Ugyanakkor a jelenleg érvényben lévő szabályok tiltják a borotvák vagy a fix pengéjű kések felvitelét. A közel 90 ezer amerikai légiutas-kísérőt tömörítő érdekvédelmi szervezet, az FAUC (Flight Attendants Union Coalition) azért bírálja a TSA döntését, mert szerintük a repülőgépek utastere az „utolsó védelmi vonal" a terrorizmus elleni harcban, s sem az utasokat, sem a kabinszemélyzetet nem lenne szabad kitenni bármifajta fenyegetésnek.

  A TSA viszont azt állítja, az új szabályozás összhangban van az ENSZ nemzetközi szakosított polgári repülési szervezete, az ICAO által ajánlott szabványokkal, s lehetővé teszi, hogy a repülőtéri biztonsági alkalmazottak a jövőben valóban az olyan komolyabb fenyegetések elhárítására koncentrálhassanak, mint például a különböző robbanóeszközök hatékonyabb felderítése. A TSA hangsúlyozza, hogy a pilóták védelme a megerősített, és a repülés teljes időtartama alatt zárva tartott ajtók miatt biztosított, az utaskabinban pedig szükség esetén a járaton utazó fegyveres biztonsági tisztek, a légimarsallok képesek megakadályozni, illetve elhárítani az erőszakos cselekményeket.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!