Kikötő és ökoturisztikai központ épült Nagykörűben

Kikötő és ökoturisztikai központ épült Nagykörűben

Több mint 300 millió forintból közel félszáz kishajó fogadására alkalmas tiszai kikötő, valamint ökoturisztikai látogatóközpont épült uniós támogatással a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűn – közölte a község polgármestere az MTI-vel.

Veres Nándor elmondta: a két részből álló projekt összesen több mint 301 millió forintba került, amelyből csaknem 193 millió forintot az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) keretéből uniós pályázati támogatásként, míg 32 millió forintot az állami önerő-alapból nyert a helyi önkormányzat.

A hiányzó forrást fejlesztési hitelből finanszírozza a másfél ezres lélekszámot alig meghaladó, Tisza-parti kistelepülés – tette hozzá a polgármester.

Tájékoztatása szerint a 2010 végén kezdődött kivitelezés során megépült egy 46 kishajó fogadására alkalmas kikötő, ennek úszóműve - az árvizek elleni biztonságot szem előtt tartva - a folyóból kiemelhető.

A gátról aszfaltozott úton lehet elérni az ugyancsak újonnan létesített akadálymentes parkolókat, buszöblöt, illetve a létesítmény 20 méter hosszú, acél bejáróhídját.

A falu életében eddig páratlan méretű idegenforgalmi fejlesztés keretében egy 300 négyzetmétert meghaladó alapterületű ökoturisztikai látogatóközpont is épült. A létesítményben egyebek mellett 25-30 fős vetítőterem, valamint 30-40 ember befogadására alkalmas bemutató és kiállítótér kapott helyet.

Az épületben mindezek mellett kialakították a helyi termékek pultját, ahol a későbbiekben megismerhetőek és megvásárolhatóak lesznek a Nagykörűre jellemző kézműves termékek, továbbá a helyben termelt gyümölcsök és az itt készülő méz, sajtok, befőttek, lekvárok – hangsúlyozta Veres Nándor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek