Remekül van a budapesti kiselefánt

Remekül van a budapesti kiselefánt

Éli a kiselefántok megszokott életét és jó egészségnek örvend a Fővárosi Állat- és Növénykert új kedvence, Asha, a két hete született ázsiai elefánt. Délutánonként néhány órán át kifutójában már bárki megnézheti az anyja, Angele mellett futkározó állatot. A látogatási idő rövidségére azért is szükség van, mivel a kiselefántoknak az embergyerekekhez hasonlóan pihenniük kell délután – mondta el Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója pénteken az MTI-nek.

Születése után az egész ország aggódott a kiselefánt egészségéért, illetve azért, hogy kialakuljon végre közvetlen kapcsolata anyjával és szopni kezdjen, mostanra viszont a páros tökéletes viszonyban van, elválaszthatatlanok. A mesterségesen táplált elefántok egytizede elpusztul, ezért az első 48 órában aggodalomra adott okot, hogy az állat ignorálta anyját – fejtette ki a főigazgató.

Angele-t a szekértők megfigyelés alatt tartják, az anyaméh egy része ugyanis még nem távozott el. Persányi szerint akár hetekig is eltarthat, míg a folyamat befejeződik. Legvégső megoldás lehet a műtéti út, ezt azonban mindenképpen szeretnék elkerülni.

A főigazgató utalt arra, hogy a közeljövőben több új állattal is gyarapodhat az állatkert állománya. Kiszsiráf születik, új orángután érkezik, sőt, egy gundi is ideköltözik. A budapesti állatkertben még sohasem járt faj egy különleges észak-afrikai rágcsáló, a Szavannaházban kap helyet.

Persányi szerint elképzelhető, hogy a Moor-gazellák és a kuszkuszok után tavasszal a nyala antilopok is szaporodásnak indulnak. Heteken belül kikelnek a szürke gém, a flamingó és a pelikánok fiókái. Utóbbiakból a tervek szerint a Hortobányi Vadasparkba is kihelyeznek példányokat, hogy önfenntartó állományt alakítsanak ki. Persányi Miklós utalt arra is, hogy esély van az ázsiai oroszlánok állományának gyarapodására is, részleteket azonban nem árult el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek