Kiselefánt született a budapesti állatkertben

Kiselefánt született a budapesti állatkertben

Több mint fél évszázad után újra elefánt született a budapesti állatkertben, de a kicsit egyelőre csak a gondozók és az állatorvosok láthatják.

A Fővárosi Állat- és Növénykert közleménye szerint a kis ormányos csütörtök hajnalban látta meg a napvilágot. Súlyát 75 kilogrammra, magasságát 85 centiméterre becsülik.

Az elefántborjú eleven és virgonc: gond nélkül lábra állt, szemlátomást jól érzi magát, fürgén sétálva ismerkedik a külvilággal.

A picit és anyját egyelőre senki sem zavarhatja, mivel az első néhány nap kritikus lehet, és 24 órán belül a kiselefántnak el kell kezdenie szopni. Ha ez nem történik meg, mesterséges táplálásra lesz szükség, márpedig az anyatejben található anyagok nélkül jelentősen csökkenne az állat esélye az életben maradásra.

Mivel az örömteli eseményt májusra várták, valószínűleg egy, a feltételezettnél korábbi romantikus éjszakai légyott gyümölcse jött világra csütörtökön - közölte Hanga Zoltán szóvivő.

Az anya, Angela vemhességi tesztje 2012 nyarán lett pozitív, a megfigyelt párzások és a 22 hónapos vemhességi idő alapján az ellést májusra becsülték az állatkert munkatársai.

A most 12 éves nőstény 2010. szeptember 30-án érkezett a franciaországi La Palmyre-ból. Az apa, Assam 2000. október 7-én született az angliai Chesterben, és 2004. augusztus 18. óta élt a belgiumi Ieperben, majd 2009 októberében került Budapestre.

Mindkét elefántszülő az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által összehangolt elefánt-tenyészprogram keretében került Budapestre.

A Fővárosi Állat- és Növénykert története során eddig öt elefántborjú látott napvilágot, de ebből az első két ellés - 1930-ban és 1932-ben - nem volt sikeres. 1941-ben már rendben cseperedett a kiselefánt, a háború után pedig először 1956 májusában született elefántborjú. Mivel az intézmény abban az évben volt 90 éves, a kicsi a Jubile nevet kapta. Öt évre rá, 1961. május 10-én született meg Quinba, Jubile húga. Az azóta eltelt több mint fél évszázad során mostanáig egyetlen ázsiai elefánt sem született Magyarországon.

Az állatkert egyelőre türelmet kér a látogatóktól: az Elefántházat mindaddig zárva tartják, amíg a kismama és a kicsi számára elengedhetetlen a nyugodt környezet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek