Farsangi disznótoros fesztivál Ajakon

  A farsangi szokásokat és a hagyományos falusi disznótor hangulatát elevenítik fel gasztronómiai fesztivál keretében szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon.

  A nemzetközi lakodalmas és hagyományőrző rendezvényéről ismert, Kisvárda melletti településen második alkalommal rendezik meg a disznótoros vígasságot - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

  A Péter-tó melletti fesztiválközpont kapui reggel hat órakor nyílnak meg látogatók előtt, a korán kelő böllérek és a csapatok ezután a fogópálinkákat "tesztelik le", majd ezután következik a disznók megszúrása és elvéreztetése. A benevezett fogócsapatok többek között olyan disznótoros finomságokat készítenek el, mint az orjaleves, a toroskáposzta, a kolbász és hurka, de kínálnak majd tepertőt és kocsonyát, amelyeket kóstolójegy ellenében a látogatók is megízlelhetnek.

  A bátrabbak emellett hurka- és kolbásztöltési tudományukat vethetik össze, de délutánra az is ki fog derülni, hogy kinek a lábán van a fesztivál legszebb gumicsizmája. Miközben az ételek készülnek, a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató verseny nyertese, a Parapács Zenekar húzza a talpalávalót, délután pedig a legjobb fogópálinkát díjazzák.

  A tavalyi rendezvényen több mint húsz csapat vásárolt és vágott "közdisznót", azaz az önkormányzat közmunka programjának keretében nevelt sertéseket.

  A kulturális programról napközben a hazai könnyűzenei élet szereplői és a hagyományőrző ének- és táncegyüttesek gondoskodnak, délután három órától farsangi mulatozás kezdődik.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!