Manet portréit állítják ki a londoni Royal Academyn

  Manet portréit állítják ki a londoni Royal Academyn

  Édouard Manet (1832-1883) francia festő és grafikus portréfestészetének szentelt, ez idáig egyedülálló retrospektív tárlattal várja az érdeklődőket január 26. és április 14. között a londoni Royal Academy of Arts.

  A titokzatos és olykor heves vitákat kiváltó művész pályafutásának egészét felölelő Manet: Portraying Life című tárlat egybegyűjti a festő Európa-szerte, Ázsiában és az Egyesült Államokban őrzött alkotásait. Manet portréfestészetének korábban nem szenteltek önálló tárlatot, pedig munkásságának majdnem felét ezek az alkotások teszik ki.

  A francia művész családtagjait, barátait és a korabeli irodalmi, politikai és művészeti élet meghatározó alakjait is megfestette. A több mint ötven alkotást felvonultató tárlaton - mások mellett - feleségének, a leggyakoribb modelljének számító Suzanne Leenhoffnak a portréi is szerepelnek, olvasható a Royal Academy of Arts oldalán szereplő leírásban.

  A január 26. és április 14. között látogatható mustrán a korszak szellemi nagyjainak, köztük Antonin Proustnak, Émile Zolának és Stéphane Mallarménak a képmásai is helyet kaptak. A mindennapi élet jeleneteit megörökítő festmények pedig jól tükrözik azt az előrelátó gondolkodást és modern megközelítést, amellyel Manet a portréfestészethez viszonyult.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!