Ortodox karácsony Moszkvától Betlehemig

  Világszerte a karácsonyt ünneplik hétfőn az ortodox egyház hívei. A Julián-naptárt használó ortodox egyházak a Gergely-naptárt alkalmazó nyugati keresztény egyházaknál 13 nappal később ünneplik a karácsonyt.

  A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban Kirill orosz ortodox egyházfő vezette a szenteste kezdődött és hétfő éjszaka véget ért háromórás liturgiát, amelyen megjelent Dmitrij Medvegyev kormányfő és felesége. A szentmisét, amelyen mintegy hatezer ember vett részt, az állami televíziók élő adásban közvetítették.

  Résztvevők gyertyát gyújtanak az orosz nyelvű ortodox liturgia előtt a hévízi római katolikus Szentlélek templomban január 6-án, az ortodox karácsony előestéjén. Több száz orosz turista ünnepli a pravoszláv karácsonyt Hévízen
  Galéria: Ortodox karácsony Moszkvától Betlehemig
  (Fotó: Varga György / MTI)

  A mise előtt sugárzott televíziós üzenetében az árvák örökbefogadására szólította fel Oroszország lakosságát Kirill pátriárka.

  Vlagyimir Putyin orosz államfő a szentestét hagyományosan a fővároson kívül tölti. Ezúttal a fekete-tengeri Szocsi városa közelében lévő Trojice-Georgijevszkij női kolostort látogatta meg és ott vett részt az éjféli misén.

  Moszkvában több mint 220 ezer ember jelent meg az éjféli miséken a főváros 348 ortodox templomában - adta hírül hétfőn az orosz tömegtájékoztatás. Az ortodox keresztények világszerte a karácsonyt ünneplik: misét tartottak Betlehemben, Kairóban, Budapesten, sőt Hévízen is.

  Pantelic Lukijan budai püspök (k) istentisztelet tart az ortodox karácsony alkalmából Budapesten a Szent György Nagyvértanú szerb ortodox templomban január 7-én
  Galéria: Ortodox karácsony Moszkvától Betlehemig
  (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!