Sztrájkolni fognak karácsonykor a londoni metró dolgozói

Sztrájkolni fognak karácsonykor a londoni metró dolgozói

Sztrájkot hirdettek karácsony másnapjára a londoni metrósok, mert a munkáltató, a London Underground a szakszervezetek szerint nem hajlandó a karácsonyi munkavégzés fejében követelt feltételek teljesítésére. A brit vasúti és metróalkalmazottak szakszervezete (Aslef) hétfőn közölte, hogy a londoni metrószerelvények vezetői december 26-án nem veszik fel a munkát, és ha a további tárgyalások sem vezetnek eredményre, akkor január 18-án és 25-én is lesz egy-egy 24 órás sztrájk.

Az érdekképviselet szerint a 2200 londoni metróvezető több mint 90 százaléka voksolt a sztrájksorozatra. Ha a karácsonyi metrósztrájkot nem sikerül elkerülni, akkor súlyos tömegközlekedési fennakadásokkal kell számolni a csaknem 9 milliós brit fővárosban. Nagy-Britanniában ugyanis hagyományosan december 26-án kezdődik a karácsonyi nagy árleszállítás, és ezen a napon rendszerint milliók lepik el a bevásárlónegyedeket.

A londoni metrósok tavaly és két éve is sztrájkoltak karácsony másnapján, és ezek az akciók nagy felfordulást okoztak Nyugat-Európa messze legnagyobb városában. A szakszervezet azt követeli, hogy a karácsonyi munkavégzés önkéntes legyen, és azok a metróvezetők, akik ezen a napon vállalják a munkát, "megfelelő" ellentételezésben részesüljenek. Az Aslef hétfői közleménye szerint "hihetetlen", hogy a munkáltató nem képes ennek garantálására.

A London Underground igazgatója, Howard Collins ugyanakkor hétfőn közölte, hogy a sztrájkkal a metrósok "semmit nem fognak elérni". A metróüzemeltető cégnek 1992 óta megállapodása van mindegyik szakszervezettel a karácsonykor és egyéb munkaszüneti napokon végzendő munka feltételeiről, és jelenleg is ez a megállapodás az irányadó - tette hozzá Collins.

A metrósokat már a tavalyi karácsonyi sztrájk előtt alig burkoltan munkájuk elvesztésének lehetőségével fenyegette meg Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere, kijelentve, hogy a karácsonyi sztrájkakció "újabb kitűnő érv" a teljesen automatizált, vezető nélküli metrószerelvények meghonosítása mellett. Erre mindazonáltal azóta sem hangzottak el konkrét tervek.

A 400 kilométeres, 12 fővonalból álló londoni metrót naponta átlagosan négymillió - évente csaknem másfél milliárd - utas használja, és egyes központi vonalakon hétvégén és ünnepnapokon gyakran nagyobb a forgalom, mint hétköznap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek