Felújítják az edelényi kastélyszigetet

Felújítják az edelényi kastélyszigetet

900 millió forintos magyar állami és európai uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv keretében 2013 nyarára fejeződik be a világviszonylatban is kiemelkedő edelényi L'Huillier-Coburg kastély és sziget teljes helyreállítása – írja hírlevelében a TTG Hungary.

A beruházás második szakaszában megvalósul az összes restaurálási munka a kastély épületében és pavilonjaiban is. Ez lesz az egyetlen kastély Magyarországon, amelyet földhővel fűtenek, hogy télen is használható legyen. Ritkaságnak számít például a rokokó falképtár, amelyet láthatóvá tettek a felújítás első szakasza során.

A felújításnak köszönhetően az épület alkalmassá válik kiállítások, tudományos konferenciák és hangversenyek rendezésére is. A félköríves pavilonokban múzeum- és drámapedagógiai oktatást tartanak majd. A Bódva-pataktól körülvett kastélysziget rendezetlen kertjéből, sportpályáiból rekreációs parkot létesítenek. A szigethez fahíd épül az óváros felé, a városban szállodát is terveznek a sziget közelében.

A kastélyt a lotaringiai származású egri várkapitány, L'Huillier Ferenc János építtette 1716 és 1730 között. A családba benősült Coburg báró leszármazottja pedig VI. Edward angol király volt. A jelenlegi angol uralkodócsalád eredetileg a Szász-Coburg-Gotha nevet viselte, amit az I. világháború idején V. György király változtatott meg, így a család most a Windsor nevet használja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek