A külföldi és belföldi vendégek száma is nagyot nőtt

  Mind a külföldi, mind a belföldi vendégek és a vendégéjszakák száma jelentősen nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodai vendégforgalom 9,6%-kal élénkült, melyben változatlanul a négycsillagos házak szerepe volt jelentős. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 8,3%- kal nőtt, írja friss jelentésében a KSH.

  Októberben a belföldi vendégek 770 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 44%-a. Számuk 4,9, az éjszakáké pedig 9,4%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest, ebben vélhetően szerepet játszott az október 23-i ünnephez kapcsolódó, négy naposra nyúlt hosszúhétvége.

  A vendégforgalom – Közép-Dunántúl kivételével – minden turisztikai régióban emelkedett, írja a Turizmus Online. A belföldivendég-forgalom több mint háromnegyedét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 11%-kal nőtt, derül ki a gyorsjelentésből.

  A külföldi vendégek 984 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 8,2, az éjszakáké pedig 9,0%-kal nőtt 2011. októberhez viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 56, a szállásdíjbevétel 69%-a származott külföldiektől.

  A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma változó képet mutatott. Míg Ausztria, az Egyesült Államok, Csehország és Spanyolország esetében csökkent, addig Németország, az Egyesült Királyság, Oroszország, Olaszország, Románia, Hollandia és Lengyelország esetében nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a kétcsillagos egységek kivételével minden kategóriában növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

  A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 52,4%-os volt, 7,0%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az ötcsillagosok 73,1, a négycsillagosok 60%-os foglaltságot értek el.

  A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (15 915 forint) 5,2%-kal emelkedett, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) (8335 forint) 12,5%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az egyes kategóriák között jelentősen eltér az átlagár, a legmagasabb az ötcsillagos (40 095 forint), míg a legalacsonyabb az egycsillagos egységekben (6946 forint) volt.

  A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 8,3%-kal emelkedett a vizsgált idő- szakban. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás fogyasztóiár-indexe szeptemberben 4,7% volt. A szálláshelyek 25,4 milliárd forint bruttó árbevételt, ezen belül 14,6 milliárd forint szállásdíjbevételt értek el. A forint/euró árfolyam 282 forint volt októberben, ami 14 forinttal erősebb, mint egy évvel korábban.

  Októberben 30 gyógyszálloda és 163 wellness-szálló működött. Míg a gyógyszállodák esetében az összes vendégéjszakák száma (a belföldiek hatására) 1,9%-kal mérséklődött, a wellness-szállókban 22%- kal nőtt. A szobák kapacitáskihasználtsága októberben a gyógyszállók esetében kedvezőbben alakult (67,5%), miközben a wellness-szállodák átlag alatti foglaltságot regisztráltak (48,5%). A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára a gyógyszállók esetében 13 800 forint, a wellness-szállók esetében 15 300 forint volt.

  Budapesten a vendégforgalom összességében 11%-kal nőtt – a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen – miközben a belföldivendég-éjszakák száma (3,1%-kal) visszaesett. A vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára szeptemberben 9300 és 41 700, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5600 és 32 400 forint között alakult, ami 33–147, illetve 20–115 eurónak felelt meg.

  A balatoni üdülőkörzetben a belföldivendég-éjszakák száma ismét erőteljesebben emelkedett, mint a külföldivendég-éjszakák száma.

  A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 2012 októberében még 1744 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1532 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek 960 millió forint értékben fizettek SZÉP-kártyával a szálláshely- és a kapcsolódó szolgáltatásokért.

  2012. október 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2423 volt, ezen belül 903 szálloda 53 ezer szobával, 943 panzió 10 ezer szobával működött. A szállodákban, októberben közel 3 ezer szobával kevesebb állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában. Budapesten a vizsgált időszakban 183 szálloda működött, ezek kapacitása közel azonos volt, mint 2011-ben. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 577 volt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!