Sztrájkot tervez a spanyol Iberia

Sztrájkot tervez a spanyol Iberia

A karácsony előtti időszakra időzít sztrájkot a tetemes veszteséggel küszködő, jelentős leépítésre készülő Iberia légi és földi személyzete. A szakszervezet december 14. és 21. között tervezi a munkabeszüntetést, a konkrét időpontot csütörtökön fogják hivatalosan közölni.

A brit IAG érdekeltségébe tartozó Iberiánál az anyavállalat húszezer dolgozóból mintegy 4500-nak tervezi megszüntetni a munkaviszonyát. A társaság a tetemes veszteség miatt csökkenti flottáját, járatokat szüntet meg, és csak a nyereséges útvonalakra koncentrál.

Az IAG - amelyhez az Iberia mellett a British Airways is tartozik - 202 millió euró veszteséget könyvelt el a szeptemberrel végződött harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 267 millió euró profitot követően, elsősorban az üzemanyagköltségek emelkedése miatt. Eközben a bevétel 13 százalékkal 5 milliárd euróra nőtt. A működési eredmény 363 millió euróról 270 millióra apadt. Az első kilenc hónapban 39 millió euró volt a hiány, egy évvel korábban még 338 millió euró profitja volt az IAG-nek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek