Többszázféle hurka, kolbász és újbor a Millenárison

A közelgő disznótoros szezonra való tekintettel a hurka, a kolbász és az újbor a főszereplői a 4. Kézműves Magyar Ízek Vásárának, amelyet pénteken nyitnak meg ünnepélyes harangkongatással a Millenárison.

A látogatók több mint száz különböző ízű hurkát, kolbászt, szalámit és 30 féle újbort kóstolhatnak végig november 16. és 18. között. A kínálatban olyan különlegességek is szerepelnek, mint a rozmaringgal ízesített országkolbász - amelyet fehérboros magvas birsalma mustárral és mákos cipóval tálalnak -, az aszalt szilvával töltött véreshurka, a kukoricadarával készített bácskai májas hurka vagy a kacsa- illetve libakolbászok.

A vásáron 120 magyar termelő által előállított mintegy ötezer íz kóstolható meg. Eddig ismeretlen különlegességek is megjelennek, például a kalocsai paprikás csokoládé, a szilvalekváros kolbász és a Rákóczi túróslepény, amelyet 75 éve készítettek el először.

A vendégeket színpadi fellépések is szórakoztatják. Fellép az Alma, a Kolompos és a Balkán Fanatik. A programok között szerepel csokimikulás készítés, mézpergetés, télifagyi-készítés és különböző szakmai beszélgetések, díjátadók is.

A szervezők idén új célt is kitűztek maguk elé: egy tonna élelmiszerrel segítenek az éhező gyerekeken. Még a vásár előtt levágták az ország legnagyobb mangalicáját, amelyből Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó segítségével 200 kilogramm kolbászt készítettek. Ehhez a mennyiséghez a vásáron kijelölt helyeken bárki hozzáadhat bármilyen alapélelmiszert.

A péntek délelőtti megnyitón az elkészült 200 kilogramm kolbászt hivatalosan is átadják a támogatott Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak és a HEGYEM (Harcművészek az egészséges Gyermekekért) Nonprofit Kft-nek. Az állatot a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete ajánlotta fel.

A gasztronómiai vásárra belépőt vásárolók jegyük mellé kóstolót kapnak: megkóstolhatják az idei szőlőtermés első hírnökét, a 2012-es újbort, valamint az ajándék kolbász vagy hurka üdvözlőfalatot.

Az érdeklődők részletes információt a www.kezmuvesmagyarizek.hu, vagy a www.facebook.com/magyarizek oldalon találhatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek