A héten megbénulhat az európai légiforgalom

Egész Európában megzavarhatja a légiforgalmat az az általános sztrájk, amelyet a European Trade Union Confederation (ETUC) hirdetett szerdától Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban és a Kanári-szigeteken, és amelybe a légiforgalmi irányítók is becsatlakoznak - adta hírül a Turizmusonline.hu.

A turisztikai portál összegyűjtötte, mely légitársaságok járatait érintheti a sztrájk. Az EasyJet weboldalán közzétett hirdetmény szerint az országokat különböző időpontokban fogja érinteni a munkabeszüntetés: november 14-én 24 órás sztrájk lesz Spanyolországban és a Kanári-szigeteken 00:01-től 23:59-ig, míg Görögországban a tervek szerint a munkabeszüntetés 12.00 és 15.00 óra között tart. A légitársaság több járata indul késve, és törlések is várhatók. Az EasyJet közlése szerint 26 járatot törölnek november 14-én, a törlések budapesti indulású járatokat nem érintenek. A törölt járatok között a különböző desztinációkból Madridba és Barcelonába tartó, illetve az onnan induló járatok találhatók. 10 járatot az eredetihez képest más időpontban indít a légitársaság: ezek Athén és Gatwick, Manchester, valamint Berlin, illetve a Thesszaloniki és Gatwick és Berlin között közlekedők.

A TAP Portugal járatait szintén érinti a sztrájk kedd este és holnap az egész nap folyamán. Az érintett TAP járatok legfrissebb listája ezen a linken érhető el, azonban indulás előtt a TAP oldalát is érdemes felkeresni az aktuális információk miatt – javasolja a Turizmusonline.hu. A légitársaság weboldaláról kiderül, a november 14-i TP702-es 09:10-kor induló Lisszabon-Budapest és a 16:10-kor induló Budapest-Lisszabon járatot is érinti a sztrájk. Szolnok Pétertől, a légitársaság hazai igazgatójától a turisztikai portál megtudta, sikerült elérniük és átfoglalniuk minden érintett utast, néhányan már ma elutaznak, nagyobb részük pedig november 15-én juthat el Lisszabonba.

A Ryanair szintén adott ki közleményt a november 14-én lehetséges spanyolországi, franciaországi sztrájkokra vonatkozóan, amelyek jelentős mértékben érinthetik a két országba tartó, illetve az onnan induló járatokat. Az érintet járatok utasai a légitársaságnál térítésmentesen foglalhatnak át egy másik járatra november 11, 12, 13, 15, 16 vagy 17-én. A Ryanair közlése szerint a spanyol kormány garantálta, hogy néhány járat, amely menetrend szerint november 14-én indulna, nem lesz érintett a sztrájkban, és várhatóan menetrend szerint közlekedik. A Budapesti indulású járatok azonban sajnos nem szerepelnek a listában. Az Iberia Csoport (az Iberia, Iberia Express és a regionális Air Nostrum) a légi irányítókat is érintő sztrájk napján több mint 350 járatát kénytelen törölni – derül ki az összeállításból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek