Pityókaleves és izzasztott krumpli

Pityókaleves és izzasztott krumpli

A paraszti gasztronómiát helyezi előtérbe a fővárosban a Hagyományok Háza támogatásával szerdán megnyílt Tradíció vendéglő. Az étterem a Kárpát-medence népi konyhájának remekei, kiváló hazai alapanyagokból készülő ételek és italok mellett a néphagyományokhoz kötődő programokkal, tematikus hetekkel és népi gasztronómiai tanfolyamokkal várja vendégeit.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója az étterem megnyitásakor tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az intézmény szakmai támogatásával nyílik meg a vendéglő. A "hiánypótló" vállalkozás a tervek szerint a Hagyományok Háza népi gasztronómiai kurzusainak, kulturális programjainak is helyet ad a jövőben.

Sándor Ildikó néprajzkutató kiemelte, hogy igyekeznek bemutatni egy-egy Kárpát-medencei tájegység jellemző ízvilágát. "A Hagyományok Házának, így az étteremnek is küldetése, hogy a 21. század embere számára élhető módon közvetítse azt a tudást, amelyet szüleink, nagyszüleink, dédszüleink halmoztak fel. A paraszti konyha ilyen visszatanítható tudás" - fejtette ki a kutató.

Az étlapon olyan ínyencségek szerepelnek a paraszti konyhából, mint például az izzasztott krumpli sejtelmesen, a tárkonyos pityókaleves, a brindzás sztrapacska pirított mangalicaszalonnával vagy a makói töltött hagyma. A gasztronómia segítségével a recepteken kívül sok egyéb hasznos tudást is eltanulhat elődeitől a mai ember. Ilyen praktikus ismeret például a szezonalitás fontossága, de a paraszti konyha segít abban is, hogy felfedezzük a hétköznapok és ünnepek ritmusát - mondta Sándor Ildikó.

Az étterem tervei között szerepel tematikus hetek megrendezése, művészek, közéleti személyiségek főzőbemutatóval egybekötött előadása, a hagyományos kultúrával kapcsolatos programok és főzőtanfolyamok szervezése. Utóbbiak várhatóan már decemberben elkezdődhetnek a vendéglő konyhájában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek