Gasztrotúra négy országon keresztül

  Gasztrotúra négy országon keresztül

  A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 projekt pénzügyi támogatásával 2012 áprilisában kezdődött meg a Kárpáti Gasztronómiai Örökség Hálózat elnevezésű terv megvalósítása. A program 5 területet kapcsol össze: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyét, az ukrán Ivano-Frakivszk régiót, Romániából Szatmárnémeti és Máramaros illetve a szlovák Kassa környékét.

  A hálózat célja a kárpáti gasztronómiai örökség megőrzése és népszerűsítése. Ennek érdekében felkutatják és összegyűjtik a régiók hagyományos élelmiszereit, turisztikai-gasztronómiai szolgáltatásait, helyi termékeit, eredeti receptjeit. A terv fókuszában egy olyan gasztronómia útvonal kialakítása áll, mely összekapcsolja az érintett területeket és amelyen végighaladva a látogató egyedi és eredeti gasztronómiai élményben részesül. A programba bekapcsolódnak a turisztikai és gasztronómiai képzéssel foglalkozó intézmények, a helyi termékek és kézműves élelmiszerek előállítói, az éttermek és turisztikai szolgáltatók.

  Magyarországról a panyolai központú Szamos-Bazár Egyesület vesz részt a programban. Panyola helyi termékeivel, hagyományőrző rendezvényeivel és a felelős turizmus elveinek megfelelő fejlesztéseivel a terület egyik meghatározó szereplője. Az egyesület nevéhez kötődik az évente megrendezésre kerülő Panyolafeszt, mely idáig a helyi gasztronómiát mutatta be, 2013-ban azonban kibővül a határmenti területek gasztronómiai kínálatával.

  A program magyarországi vezetője Méhész Zsuzsa a hazai gasztroturizmus meghatározó szereplője. Azt reméli, hogy a helyi, hagyományos ételek és termékek illetve a turizmus összekapcsolásával a kárpáti gasztronómiai útvonalat bejárók nem csak különleges nézőpontból – az ízek birodalmán keresztül – ismerkedhetnek meg a látnivalókban gazdag területekkel, de közvetlenül támogatják a helyi termelőket és hozzájárulnak az érintett területek identitásának erősítéséhez, hagyományainak megőrzéséhez is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!