Kerékpáros konferencia csengőkoncerttel Bécsben

Jövőre a kerékpárosok fellegvárává változik az osztrák főváros. Ott rendezik meg ugyanis a 2013-as Velo-city konferenciát, a világ vezető kerékpáros kongresszusát és vásárát. Kerékpáros civil szervezetek, városok és cégek még október 22-ig jelezhetik részvételi szándékukat a bécsi szervezőirodánál.

Jövő június 11. és 14. között Bécs városa ad otthont a világ legnagyobb kerékpáros rendezvényének, a European Cyclists' Federation (ECF) védnöksége alatt álló Velo-city 2013 konferenciának, írja a Compress hírügynökség. A bécsi Városházán és a Rathausplatzon megrendezett kongresszusra 1200 látogatót várnak a tervezés, az építészet, a közszféra, a szociológia, a tudomány és a gazdasági élet területéről. Különösen a közép- és délkelet-európai országok képviselőire számítanak a szervezők, hiszen a bécsi Velo-city konferencián keresztül a térség országai is fontos impulzusokat kaphatnak a kerékpáros közlekedés fejlesztésére. Az érdeklődők idén október 22-ig jelezhetik részvételi szándékukat.

Fotó: Peter Provaznik / ComPRess


Bécsben a kerékpáros közlekedés fejlesztése prioritást élvez: egyre nő a kerékpárosok száma és egyre sokszínűbb a kerékpáros kultúra. A bécsi városvezetés elkötelezte magát arra, hogy a kerékpárral közlekedők arányát 2015-re a mostani 6 százalékról 10 százalékra emelje. A Velo-city 2013 és annak résztvevői további lendületet adhatnak e törekvéseknek. Bár a kongresszus kiemelten foglalkozik a mobilitás, a környezetvédelem, az egészség, a gazdaság, a forráselosztás, illetve a terület- és szociálpolitika kérdéseivel, a konferencia középpontjában a kerékpáros kultúra áll majd. Erről tanúskodik a Velo-city 2013 jelmondata is: „The Sound of Cycling, Urban Cycling Cultures".

„Bécs a zene és a kultúra városa. A ‚Sound of Cycling' jelmondattal a város ezen sajátosságait szeretnénk a Velo-city konferencia részévé tenni. Néhány éve megfigyelhető tendencia, hogy a zenén és a színházon kívül a kerékpárhoz kapcsolódó új kultúrák is egyre inkább teret hódítanak és láthatóbbá válnak. Ezáltal a kerékpárt már nemcsak egészséges és környezetkímélő közlekedési eszközként használják egyre gyakrabban, hanem kezd a város kulturális életének is részévé válni" – nyilatkozta Bécs polgármester-helyettese, Maria Vassilakou. Ezért a konferencia mellé szakmai előadásokon kívül széleskörű kulturális programot is kerítenek majd: lesz kerékpáros piknik, csengőkoncert, kiállítás, technikai bemutató illetve időseknek és fiatalabbaknak szóló különböző akciók.

Bécs Vancouvertől vette át a stafétabotot és 2014-ben az ausztráliai Adelaide-nek adja majd át a szervezést. Jelentkezés és regisztráció: www.velo-city2013.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek