Spotter nap volt Ferihegyen

Spotter-napot tartott a Budapest Airport a repülőgépeket kedvelő hobbi-fotósok számára hétvégén. Az AIRportal.hu oldalon szerveződő hobbifotósok busszal körbejárták és körbefotózhatták a repülőteret.

Nem kevesebb, mint 39 magyar spotter kapott lehetőséget a hétvégén, hogy testközelből láthassa azokat a repülőgépeket, amelyek korábban csak a Ferihegyi repülőtér kerítésén kívülről, például a vecsési káposztaföldekről tudott lefotózni. Az AIRportal.hu és a Budapest Airport összefogásában szervezett spotter-napon több, mint húsz különféle utasszállító repülőgép fel- és leszállást közvetlen közelről, sokszor a repülőtéri futópálya vagy gurulóút (taxiway) biztonsági határáról tudták lefotózni.

A Budapest Airport és az AIRportal spottereinek együttműködése évekre nyúlik vissza, a repülőgépfotósok rendszeresen meghívót kapnak a repülőtéri eseményekre, részt vesznek a repülőtér környezetvédelmi akcióiban (pl. a repülőtér környékén eldobált szemét összeszedésében), gyakran ők hívják fel a repülőtéri ügyeletesek figyelmét, ha valami rendellenességet észlelnek kerítésen kívül vagy belül.

A mostani hétvégén hatórás buszos túrát tettek az AIRportal spotterei a repülőtéren, az Aeroplex műszaki előterén lefotózhatták a négy éve ott parkoló egyik utolsó ex-Malév gépet, a HA-LHB lajstromjelű Boeing 767-200ER típusú gépet, amit a Malév a veszteséges hosszútávú járatok törlésekor parkolt le 2008 októberében. A gép tulajdonjoga a mai napig nem tisztázott, elvben a csődbe ment Malévé, de jelzálog is terheli. A viszonylag kis befogadó képességű, 200 személyes interkontinentális gép felújítása olyan sokba kerülne, hogy ma már szinte elképzelhetetlen rá üzemeltetőt vagy vevőt találni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek