Eger Napok fesztivál Erdélyben

  Eger város kultúráját és borait népszerűsítő Székelyföldi Eger Napokat rendeznek Hargita és Kovászna megye több városában október 8-14. között.

  A sepsiszentgyörgyi magyar kulturális központ szervezésében a programsorozat rendezvényei székelyföldi városokban párhuzamosan zajlanak: Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen. Ugyanakkor a Harlekin Bábszínház két bábdarabot bemutat Kovásznán is - közölte a Balassi Intézet Sajtó- és PR Irodája az MTI-vel.

  Az egri napoknak mottót is választottak, Hamvas Béla A bor filozófiája című kötetéből: "Ha Egrit iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek álmodozni."

  A kulturális programokon fellép a Gárdonyi Géza Színház, a Harlekin Bábszínház, az Agria folyóirat, és bemutatásra kerül Bakos Zoltán fotóművésznek kimondottan erre az alkalomra készült (100-120 fotóból álló) Bor, kultúra, Eger... című fotókiállítása, amely a programsorozat nyitóeseménye. A kiállítás ugyanazon időpontban nyílik meg mind a négy városban.

  A gasztronómiai-borászati programok keretében, a Bükki Gasztronómiai Szövetség szervezésében, október 8-án egri mesterszakácsokból, főszakácsokból és borászokból álló csapatok érkeznek a négy városba, és a programba bekapcsolódó (városonként 4-4) étteremben főznek a hét folyamán jellegzetes magyar ételekből összeállított menüsorokat, tartanak gasztronómiai előadásokat, illetve mutatják be a menühöz kapcsolt egri borokat.

  Ezzel párhuzamosan bemutatják a közönségnek az Eger és Eger környéki turisztikai lehetőségeket.

  A programok záró rendezvényét Sepsiszentgyörgyön tartják, a Székely Nemzeti Múzeum kertjében, kulturális programokkal ötvözött főzőverseny keretében, amelyen a négy székelyföldi város csapatai versenyeznek, és az egri mesterszakácsok alkotják a zsűrit.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!