Díjat nyert a Pannon Csillagda

Díjat nyert a Pannon Csillagda

Idén harmadik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye" elismerést. A címre a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya a Magyar Turizmus Zrt.-vel együttműködésben írt ki pályázatot. A program célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények a kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A pályázat nyerteseit ezért – a vendégbarátság jegyében – a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki hivatalosan. A díjátadó ünnepségre a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, a Gundel Cukrászdában került sor. Különleges apropót adott az eseménynek, hogy az ENSZ Turisztikai Világszervezete az idei Turizmus Világnap központi témájaként a turizmus és a fenntartható energia kapcsolatát emelte ki – áll az MT Zrt. közleményében.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen tizenkilenc pályamunka érkezett, amelyeket egy szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során azt vizsgálták, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat anonim helyszínbejárás során értékelték, a látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

A Látogatóközpont kategóriában megosztott első helyezést ért el a Pannon Csillagda (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság) és a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola (Ipoly Erdő Zrt. Vác Erdészet). A harmadik helyezett a Sas-hegyi Látogatóközpont (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) lett. Tanösvény kategóriában első a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark (Ipoly Erdő Zrt., második pedig az Élő erdő tanösvény (Írottkő Natúrparkért Egyesület).

A szórakoztatóan ismeretterjesztő Pannon Csillagdát a Travelo csapata is bejárta, és mi is nagyon szerettük. Beszámolónkat itt olvashatja el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek