Gyermek élményváros program Vas és Zala megyében

Felső tagozatos általános iskolások, középiskolások és 25 év körüli fiatalok bevonásával Gyermek élményváros programot valósítanak meg Vas és Zala megye hét városában.

A projekt célja, hogy a nyugat-dunántúli városokban élő fiatalok a helyi döntéshozókkal, a kulturális élet szereplőivel, vállalkozókkal közösen olyan turisztikai attrakciókat alakítsanak ki, amelyek vonzóvá teszik településüket.

A program indításaként a hét városban helyzetelemzést, interjúsorozatot készítettek, a fiatalok válaszai alapján több mint 680 kérdőívet dolgoztak fel. A válaszok azt igazolták, hogy komoly igény van a színvonalas belföldi programokra - mondta Varga Eszter, a Regionális Humán Innováció Képzési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A fiatalok mintegy 70 százaléka leggyakrabban a családjával, vagy az osztályával vesz részt belföldi utazásokon. A lakóhelyükön a fiataloknak napi 2-3 óra szabadidejük van, amikor szívesen bekapcsolódnak a közösségi programokba. Az ügyvezető fontos eredménynek tartja, hogy a diákok szívesen részt vesznek önkéntes munkában is, és az is kiderült, hogy ha jó célokat látnak és megkérdezik a véleményüket, sokat hajlandóak tenni a városukért.

A fiatalok konkrét célokat is megfogalmaztak: Körmenden édenkert, kerékpárpálya, kutyafuttató létrehozását javasolták, Lentiben gördeszkapálya, sportcsarnok és ifjúsági közösségi tér kialakítását tartották fontosnak. Letenyén a Béci patak partján lenne szükség tereprendezése, a régi iskola tetőterére és második emeletére kalandos szellemkastélyt képzeltek el. Őriszentpéteren ifjúsági karnevál és a szabadtéri koncertek jelenthetnének turisztikai vonzerőt. Szentgotthárdon kutyabarát programot indítanának, de bővítenék és felújítanák a játszóteret is. Vasváron történelmi emlékparkot kellene kialakítani, Zalalövőn pedig ifjúsági parkra lenne szükség a fiatalok szerint.

A projektötletek közül november közepéig valamennyi városban kiválasztanak egyet, amelyről megvalósíthatósági tanulmányt készítenek, ez tartalmazza a látványtervet, a kidolgozott, részletes költségkalkulációt, és a megvalósításhoz is megpróbálnak forrást szerezni - közölte az ügyvezető.

A Gyermek élményváros program a City Cooperation projekt keretében valósult meg, melynek célja a szlovén, magyar és osztrák gazdasági, kulturális, turisztikai kapcsolatok erősítése.

A programra 60 ezer euró uniós támogatást fordítottak, így lehetőség nyílt arra, hogy a gyerekek Ausztriában tanulmányúton vegyenek részt. Elkészítettek egy turisztikai kiadványt is, amely a gyermekek szemével mutatja be a hét magyar város látnivalóit, programkínálatát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek