Védett lett egy 300 éves berkenyefa Telekiben

Védett lett egy 300 éves berkenyefa Telekiben

Egy 300 éves házi berkenyefát helyi oltalom alá helyeznek a Somogy megyei Telekiben szombaton ünnepéllyel egybekötve - tájékoztatta Sebestyén Erzsébet, az eljárást kezdeményező Ordoszi Napsugár Alapítvány alapítója az MTI-t.

A magánterületen található fa védelem alá helyezéséhez az illetékes Balaton-felvidéki Nemzeti Park készített szakértői véleményt, és arról a helyi képviselőtestület hozott határozatot.

Sebestyén Erzsébet közlése szerint legalább tízéves vágya volt a helyieknek a fa törvényi keretek között biztosított védelme. A helyi oltalom, amelyet a jövőben egy tábla is jelez, azt jelenti, hogy a terület tulajdonosa, aki egyébként együttműködő volt az ügyben, nem rendelkezhet a fa sorsa felöl.

A teleki 0 léte és állapota azért kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi szempontból, mert ma már igen ritka növénynek számít, egy ilyen korú és méretű példány pedig szinte egyedülálló. A szakértői leírás szerint: „A házi berkenye őshonos fafaja a Kárpát-medencének, amit számos őskori, római kori és Árpád-kori régészeti lelőhelyen talált háziberkenyemag-lelet bizonyít. A történelem során végig szerepelt a Kárpát-medence lakosságának ennivalói között." Mint melegkedvelő fafaj, leginkább a szőlőtermő területeken fordult elő természetes erdei környezetben, vagy termesztetten, a szőlők és gyümölcsösök területén, de az utóbbi évszázadban elkezdték kivágni, így "ma már minden idős példány különleges természeti, hely- és gazdálkodástörténeti értéknek számít".

Az oltalom alá helyezés alkalmából rendezett ünnepségre - amelyre délelőtt 10:30-kor tartják a gyülekezőt a kultúrház előtt - hivatalos a kistérség minden településének elöljárója, a környék lakossága és a Telekiből elszármazottak. A vendégek megtekinthetik a falu tűzoltóemlékházát, helytörténeti múzeumát, valamint Árpád-kori templomát is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek