Ingyenes kalandtúra a Tisza-völgyben

A Tokaj és Tiszacsege közötti túraszakasszal folytatódik péntektől vasárnapig a Tisza völgyébe szervezett kalandtúra, amely június 8-án Tiszabecsben kezdődött, és szeptember 9-én Szegeden fejeződik be.

A Tiszavölgy Kalandtúra a táj adottságait kihasználó, természeti sportok tárházát - kenuzás, vízibicikli, tutaj, úszás, kerékpár, futás, gyalogtúra, kötéltechnikák - felvonultató, kimondottan amatőröket célzó program - mondta az MTI-nek Kéky Kira, a rendezvény sajtófőnöke csütörtökön.

A nyári hónapok öt hétvégéjére tervezett ingyenes túrázás az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió 40 millió forintos támogatásával valósulhat meg.

Kéky Kira elmondta: 2012 legnagyobb öko-kalandtúrájával céljuk az, hogy felhívják a turisták figyelmét az ország egyik legjelentősebb természeti, illetve kulturális értékekkel bíró területére.

A résztvevők naponta 40-60 kilométert tesznek meg kerékpárral, és az ellenőrző pontokon több feladatot - úszás, kenuzás, vízibiciklizés, futás - teljesítenek, ezek más módon kapcsolódhatnak a látnivalókhoz, a fenntartható viselkedésmintákhoz, illetve a helyi- és tájjellegű termékekhez.

A résztvevők a háromnapos hétvégi kalandtúrán elsajátíthatják a fenntartható életmód elemeit, a környezettudatos életről tanulnak játékos, könnyed formában, közben pedig kalandoznak a Tisza völgyében néha evezve, úszva, javarészt pedig kerékpárral.

A mostani hétvégén a túra 350 résztvevője megismerkedhet Tokaj nevezetességeivel, úgynevezett kötéltechnikai feladatot oldanak meg a Bodrog partján, lesz szekértolás, evezés, kemencés lángos kóstolása, régi mesterségekkel ismerkedés, tiszadobi töltött káposzta kóstolása. Szerencsen a csokoládé, Rátkán a sváb-ház áll a középpontban, Tiszatarjánban a dagonyázó bivalyokat nézik meg a résztvevők, akik útközben helyi étel- és ital különlegességeket kóstolhatnak, és akik tájházak, múzeumok tárlataival is megismerkedhetnek.

A hétvégi program vasárnap Tiszacsegén fejeződik be.

A Tiszavölgy Kalandtúra - Zöld összefogás a fenntartható Tisza-vidékért elnevezésű rendezvény augusztus 24-26-án Tiszafüred és Szolnok között folytatódik, majd szeptember 7-9-én Szolnok és Szeged között fejeződik be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek