Zöldségszobrászat és most nyíló rózsakert Nyíregyházán

Zöldségszobrászat és most nyíló rózsakert Nyíregyházán

Mintegy 110 rózsafajta több mint 1600 példánya lesz látható abban a különleges rózsakertben, amelyet vasárnap adnak át a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kertben. Az elismert botanikus-akadémikusról elnevezett, közel hathektáros kertben külön területet hoztak létre a rózsák számára, amelyet egy színpad oszt ketté, kétoldalt pedig szökőkút teszi látványosabbá a virágok birodalmát – mondta el Csabai Judit kertvezető az MTI-nek.

A kertrészben körülbelül 110 rózsafajta 1600-1800 példányát helyezték el a szakemberek, a rózsák között a Márk Gergely által nemesített hazai, illetve a nemzetközi hibridek egyaránt megtalálhatók. A telepítés egyben próba is, azt vizsgálják meg, hogyan viselik a rengeteg gondozást igénylő, érzékeny növények az itteni körülményeket és a helyi klimatikus viszonyokat – ismertette Csabai Judit.

A világ talán legismertebb és legszebb virágát a fennmaradt adatok szerint mintegy ötezer évvel ezelőtt kezdték termeszteni Ázsiában. Az évszázadok alatt vallás- és kultúrtörténeti szimbólummá vált rózsát legkorábban a Kr.e. 1770-ben készült krétai falfestményen ábrázolták, de az egyiptomi sírokban fellelt virágkoszorúk egyik alkotóeleme is a rózsa. A középkorban a rózsa virágjából olajat pároltak, rózsapomádét készítettek, rózsafüzért morzsolgattak a jámbor szerzetesek, a történelembe pedig a "rózsák háborújaként" vonult be az angol York és Lancaster család viszálykodása.

Európában számos helyen, így Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Ausztriában létesítettek híres rózsakerteket, a Magyarországon a legismertebb és leggazdagabb rózsagyűjtemény a Budatétényben található Rozárium.

Vasárnap a nyíregyházi rózsakert átadása mellett a botanikus kert alapításának negyvenedik évfordulójáról is megemlékeznek. Az ünnepség délelőtt tíz órától kezdődik, köszöntőt mond Jánosi Zoltán, a főiskola rektora, majd kulturális műsorok következnek. A gyerekeket és felnőtteket iparművészeti kiállításokkal és vásárral, zöldségszobrász-bemutatóval és egyéb zenei programokkal várják a szervezők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek