Fülemüleséta a Hajógyári szigeten

Szombat délután és este ingyenes fülemülesétát és gyűrűzési bemutatót tartanak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjai a Hajógyári szigeten.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden évben a Madarak és Fák Napjához kapcsolódva rendezi meg a „Fülemülék éjszakája" programsorozatot. A fülemüléket a világ legszebb hangú madarai közé sorolják, különlegességük, hogy a többi nappali madárfajtól eltérően éjszaka is hallatják jellegzetes, csattogó hangjukat.

„Fülemülék éjszakája" programokat az ország számos helyszínén rendeznek, azokra bárki ellátogathat. A csoportokat madarász terepi vezetők kalauzolják. Bár a fő attrakciót a fülemülék éneke jelenti, a májusi estéken számos más madárfajt is meg lehet figyelni. Sötétedés után a fülemüle hímek nemigen zavartatják magukat, ezért a csoportok akár 2-3 méterről hallgathatják az elképesztő hangerejű és változatosságú éneket.

A programot Budapesten az Óbudai szigeten rendezik május 5-én (szombaton) 16-21 óráig. Találkozó a sziget középső, „K" hídjánál lévő parkolóban. A helyszínen 16-18 óra között bemutató fülemülegyűrűzéssel várják a résztvevőket. A többi magyarországi fülemüleséta május 4 és 30 között lesz, a részletes program az MME weboldalán található.

Bár a rendezvény fő attrakcióját a fülemülék koncertje jelenti, a májusi estéken számos más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni. Ráadásul ebben az időszakban már sok madárnak fiókás fészekaljai vannak, ezért az időben érkezőkkel többnyire etető madarakat is meg tudunk figyelni, egészen a nappali világosság utolsó perceiig. A csoportvezetők a rövid, nem kimerítő, sétáló sebességű túra közben folyamatosan felhívják a figyelmet a kínálkozó látnivalóra, mesélnek a madarakról, beszélgetnek a vendégekkel, és természetesen kérdezni is lehet tőlük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek