Felújították Leonardo da Vinci szülőházát

Leonardo da Vinci születésének 560. évfordulóját ünneplik a toszkán Vinciben és a vele szomszédos Anchianóban, ahol a zseniális reneszánsz művész nemrég restaurált és megnyitás előtt álló szülőháza található.

Leonardo 1452. április 15-én született, de születése kerek évfordulóját hónapokon át ünneplik Toszkánában. A művész családi nevét adó Vinci városában megújult a Leonardo Múzeum honlapja (museoleonardiano.it). Az intézmény májusban a gyerekek előtt nyitja meg kapuit a legkisebbeknek szóló művészeti és tudományos programmal. A Leonardo életét, alkotásait és felfedezéseit bemutató múzeumot évente 130 ezren látogatják. Vinciben található a Leonardónak szentelt könyvtár és az úgynevezett Ideális Múzeum, melyben a mester hatvan rekonstruált találmánya sorakozik.

A Leonardo születésnapját ünneplő programsorozat fénypontja június 22-én lesz Anchianóban, ahol megnyitják a reneszánsz kori alkotó helyreállított szülőházát. A látogatások időpontjai online foglalhatók. Anchiano három kilométerre fekszik Vincitől. Az előbbi településen áll évszázados olajfáktól körülvéve a da Vinci család egykori lakóháza, ahol 1452 áprilisában világra jött a saját korában és azóta is az egyik legnagyobb művészként ismert Leonardo.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek