Közbringa szeptembertől Szegeden

Szeptembertől Szegeden is elérhetők lesznek a Nyugat-Európában már jól ismert városi kölcsönbiciklik - írja a Szegedcafe.hu. A fővárosban még mindig nincs ilyen, Szegeden viszont – így az országban elsőként – a tervek szerint szeptember 30-tól már biztosan lesz.

Az uniós forrásból, 60 millió forintból valósul meg őszre a projekt, aminek köszönhetően összesen 100 darab bicikli lesz kihelyezve a város 12 pontján. Ezek pontos helyeiről még folynak a tárgyalások, ami viszont biztosnak látszik a Szegedcafe értesülései szerint, hogy egy órára 200 forint, egy napra pedig 800 forintért bérelhetjük majd ki a speciális bringákat.

A kerékpárok könnyített vázzal, tömör gumival, hagyományos fékszerkezettel lesznek felszerelve. Minden bringára GPS jeladót szerelnek, amelynek köszönhetően az összes járművet képesek lesznek valós időben követni, így elkerülhetők lesznek a lopások. A bicikliket folyamatosan szervizelik majd, és nyomon követik, melyik tárolóban mennyi bringa áll, hogy szükség esetén áthelyezhessék őket egyik helyről a másikra.

"Lesz őrző-védő szolgálatunk, akik hamar ráakadnak majd az esetlegesen lopott kétkerekűekre. Ha valaki tehát vinni akarja, viheti, de túl sok esélye nincs, hogy messzire jusson vele" – mondta el a SzegedCafénak Szabó László, a projekt menedzsere. A kerékpárok külseje ráadásul speciális lesz, ugyanis az egyedi festés mellett nagy méretű reklámfelületet helyeznek majd el mind az első, mind a hátsó kerék köré, azaz későbbi értékesítésre sem lesz alkalmas az eltulajdonított bicikli.

A közbringa projekt elsődleges célcsoportja a Szegedre érkező turisták lesznek, de bárki igénybe veheti majd a bicikliket egy gyors regisztráció után. A citybike nem kíván a tömegközlekedés konkurense lenni, ám tény, hogy alternatív közlekedési eszközként, a gyors célba érés érdekében, a városiaknak praktikus lehet. A fizetés épp úgy fog működni, mint ahogy azt a parkolójegyek megváltásánál megszokhattuk: mobilról sms-üzenettel vagy telefonhívással. Persze a City Bike irodájában készpénz vagy bankkártyás fizetés ellenében is bérbe lehet majd venni a bicikliket.

Már az is biztos, hogy minden reggel 5 órától egészen hajnali 1-ig lesznek kölcsönözhetők a kerékpárok. A korlátozás egyszerű oka a balesetmegelőzés. Ahhoz ugyanis nem fér kétség, hogy a hajnalban egyes szórakozóhelyekről hazafelé tartók első célpontja lenne a citybike, amivel viszont könnyen okozhatnak balesetet - olvasható a Szegedcafe.hu cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek