Átadták a felújított Tapolcai-tavasbarlangot

Megszüntették az omlásveszélyt, kiszélesítették a csónakázóútvonalat, LED-világítást szereltek be hetvenmillióért.

Befejeződött a fokozottan védett Tapolcai-tavasbarlang átfogó természetvédelmi rekonstrukciója, amelyhez a barlang vagyonkezelője, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében csaknem 70 millió forint támogatást nyert.

 

Fotó: Nagy Lajos / MTI

Puskás Zoltán, a csopaki központú igazgatóság vezetője a Tapolcai-tavasbarlang átadásán pénteken elmondta: a teljes projekt - az élettelen természeti értékek, barlangok, források, víznyelők, védelmére kiírt pályázat - öt különböző természetvédelmi beruházással valósult meg, összesen nettó 128 millió forint értékben. Ebből 70 millió forintot a védett barlang régóta esedékes felújítására fordítottak.

A 2011 őszén elkezdődött munkálatok során egyebek mellett kicserélték a teljes világítási rendszert. Az új, korszerű LED-es lámpák 70-80 százalékkal kevesebbet fogyasztanak.

A beruházás keretében megszüntették az omlásveszélyes részeket a több mint három kilométer hosszú tapolcai barlangban, és a turisták számára megközelíthető 300 méteres szakaszon felszámolták a korábban felhalmozott kőzettörmeléket, és több helyen kiszélesítették a csónakázó körjárat útvonalát.

A 128 millió forintból fennmaradó összeget a nemzeti park a Káli-medence kőtengereinek tisztítására, a balatonedericsi Csodabogyós-barlang és a balatonfüredi Lóczi-barlang természetvédelmi rekonstrukciójára fordította.

Puskás Zoltán hangsúlyozta, a magyar állami természetvédelem számára még soha nem állt rendelkezésre ennyi pénz a földtani értékek védelmére. Szólt arról is, hogy a nemzeti park Tapolcán turisztikai pályázat keretében modern, interaktív fogadóépület megépítését tervezi a tavasbarlanghoz kapcsolódóan.

Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a Tapolcai-tavasbarlang száz évvel korábbi megnyitásakor az egyetlen villanyvilágítással rendelkező magyarországi barlang volt, a mai fejlesztés hasonlóan forradalminak számít a nemzeti kincs történetében. Hangsúlyozta, hogy a védett természeti érték a város és az idegenforgalom számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű. A 15 méter mélyen a város alatt húzódó többtermes barlangnak évente több mint 110 ezer látogatója van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek