Megújult a Corvinus Egyetem Budai Arborétuma

  Több, mint 260 millió forintos uniós támogatásból újult meg a Budapesti Corvinus Egyetem 7,5 hektáros Budai Arborétuma a főváros XI. kerületében. Már interaktív táblák segítségével is tájékozódhatunk a kertben.

  Az országosan is jelentős gyűjteményes kertben a növényállomány bővítése és fiatalítása mellett sor került a speciális élőhelyek - a sziklakertek, a kerti tó és a pergolák - újjáépítésére, az egykori Magyar Királyi Kertészeti Tanintézet épülete előtti Dísztér történeti kerti rekonstrukciójára és több műszaki létesítmény - például az üvegház és a Ménesi úti téglatámfal - teljes felújítására - tájékoztatta a csütörtöki projektzáró értékelésen a sajtó képviselőit Hrotkó Károly, az egyetem Dísznövénytermesztési és Dendrológiai tanszékének vezetője.

  A csaknem 120 éves Budai Arborétum Magyarország egyik kiemelkedő gyűjteményes kertje. A terület páratlan fás- és lágyszárú növénygyűjteménynek ad otthont, a távoli tájakról származó fajok és fajták honosításának műhelye, valamint a magyar dendrológiai, a fás szárú növénynemesítés eredményeinek bemutató színtere.

  Földi Imre / MTI

   "Az arborétumban különleges és védett növényeket egyaránt lehet látni, állapotuk megőrzése, fejlesztése, növényanyaguk gyarapítása igen fontos, ennek keretében csaknem 300 új növényfaj, illetve növényfajta betelepítését végeztük el" - ismertette a projekt részleteit Hrotkó Károly. A pályázat keretében felújították az öntözőhálózatot és kiépítettek egy csapadékvíz-gyűjtőt, ezzel biztosítottá vált a gyűjtemények megfelelő vízellátása. Megújult emellett a kert történetében központi szerepet játszó Dísztér, amelyet az egykori Magyar Királyi Kertészeti Tanintézet díszkertjének megfelelően, korhű módon állítottak helyre.

  "Az arborétum a szakmai feladatok mellett közösségi funkciókat is ellát: nem csak diákjaink látogatják pihenés és tanulás céljából, de a környékbeli iskolákkal és óvodákkal is kapcsolatban állunk, számukra rendszeresen szervezünk pedagógiai programokat. Gyakori látogatói a kertnek a környékbeli lakosok is, ezért a pályázati támogatásból újonnan felszerelt interaktív táblák, információs panelek segítségével az idelátogatók is tájékozódhatnak a kertről, valamint ezzel is segíteni kívánjuk az oktatatói munkát" - fejtette ki a tanszékvezető.

  Földi Imre / MTI

   A Közép-magyarországi Operatív Program "Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása" című pályázati konstrukciójának keretében sorra került rekonstrukció több évtizede váratott magára.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!