Kitömött malaccal harcolnak a kapzsiság ellen Bécsben

  Kitömött malaccal harcolnak a kapzsiság ellen Bécsben.

  Egy meglehetősen bizarr sétára invitálják március 23-án Bécsben azokat, akiknek elege van a kapzsiságból és a korrupcióból. Egy bankókkal kitömött malaccal – Marie Cochon-nal – lehet járni az egykori császárvárost. A művészeti akció központi kérdése, hogy mit tehetünk a szerzésvágy ellen?

  Az akció kitalálója Nikolaus és Barbara Eberstaller művészpáros, akik 2012. március 23-ra hirdették meg „Marie 1. sétáját" Bécs belvárosában. A Stephansdom elől induló menet végső célja az osztrák parlament épülete, útközben pedig a kapzsiság különböző helyszínei előtt haladnak el, ahol a művészpáros által előkészített akciók várják a résztvevőket. Így például pénzt is osztanak majd a járókelőknek.

  Ezek azonban nem igazi bankók, hanem a művészpáros által kitalált bankjegyek, Honey-k. A pénzeken arcképek vagy építészeti motívumok helyett kínzási módszerek és szemétdomb láthatók, amelyek a hét fő bűnre utalnak. A sorszámot pedig háborúk dátumai helyettesítik.

  Honey-vel van kitömve Marie is, akinek nemcsak pénz a takarmánya, de az folyik ki az oldalán is. A malac egyébként 2011-ben született egy alsó-ausztriai hízlaldában, ahol az AT 315424942858-as számot kapta. A 120 kilós hízót tavaly vágta le egy burgenlandi mészáros, hogy 2012-ben Marie Cochon néven kezdhessen új életet.

  Marie első nyilvános szereplése lesz a bécsi, amelyet egy berlini követ március 30-án. Ezt követően a KunstBüroBerlin „Aranyketrec" című kiállításán láthatja a közönség. Aki akarja, az meg is hívhatja magához a malacot, akinek a mottója: „Ha az okosak engednek, a szamarak maradnak hatalmon".

  Marie Cochon honlapját itt lehet megnézni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!