Húsvéti készülődés a tojásmúzeumban

  Húsvéti készülődés a tojásmúzeumban

  A hagyományos virágvasárnapi Ifjúsági Tojásfestő Versennyel április 1-jén veszi kezdetét a Míves Tojás Múzeum húsvéti programsorozata a baranyai Zengővárkonyban.

  Nienhaus Rózsa, az intézmény vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ősi ünnep jegyében nagyhéten igény szerint meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat.

  Közölte, hogy 2012 húsvétján két újdonságot, egy memóriajátékot és egy virágvasárnapi meglepetést tartogatnak számukra. Ezekről mindössze annyit árult el, hogy elkészítésükhöz gazdag népművészeti hagyományokból válogattak hímestojás-motívumokat, amelyeket játszva ismerhetnek meg a látogatók.

  Beszámolt arról, hogy április 2. és 6. között naponta 10 és 16 óra között tojásdíszítési bemutatókat tartanak az érdeklődőknek, akik hétfőtől szerdáig a tojáspatkolás művészetével is megismerkedhetnek.

  Idén is megtartják a Hímestojás szeretteinknek elnevezésű ajándékkészítő programot, amelynek keretében a vállalkozó szellemű vendégek - neves tojásfestők irányításával - maguk is munkához láthatnak. A szülők vagy a nagyobb gyerekek sok figyelmet kívánó elfoglaltsága közben a kisgyerekek szórakozását a múzeum előkertjében kialakított játéktér szolgálja.

  Nem kell azonban mindenkinek okvetlenül elsajátítania a tojásfestés tudományát ahhoz, hogy díszített tojáshoz jusson, a látogatók kedvükre válogathatnak a múzeumban vásárolható hímesek, ajándéktárgyak közül.

  Nienhaus Rózsa kitért rá, hogy húsvéthétfő délután három órától a Zengővárkonyi Népiegyüttes a Húsvéti locsoló című műsorral, a helybéli óvodások, iskolások locsolóversekkel, néptáncbemutatóval kedveskednek a látogatóknak.

  A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben, a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg az érdeklődők előtt, s mára több mint 20 országból mintegy 2000 kiállított és további 2500, raktárban őrzött darabbal büszkélkedhetnek. Az intézmény rendkívül népszerű, évente több mint tízezer látogatója van.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!