Víz alatti kiállítás nyílt Szentendrén

  Víz alatti kiállítás nyílt Szentendrén.

  Mitikus kőlények, mesebeli szörnyek és archaikus madárszobrok népesítik be szombat óta a szentendrei uszoda medencéjét, ahol Pistyur Imre Munkácsy-díjas szobrász Merülés című kiállítása látható. A természetben található, víz formálta kövekben az ember sokszor maga is szobrokat, vízi lényeket lát, képzeletvilágában talált kincsek, kalandok, történetek jelennek meg - indokolta a kiállítás ötletét Pistyur Imre az MTI-nek.

  A különleges tárlat kőszobrai kiléptek saját megszokott környezetükből és újfajta jelentéssel gazdagodtak. A medence alján elhelyezett lekerekített, zárt formák, archaizáló alkotások a víz optikájának köszönhetően visszarepítik a nézőt a gyerekkor olykor vidám, olykor félelmetes fantáziavilágába.

  A művész felhívta a figyelmet arra, hogy a szobrok anyaga sem megszokott. A súlyos andezitet főként útépítésekhez, vasutakhoz, burkolatokhoz használjak a keménysége miatt, ugyanakkor ebből készültek az utak menték álló kőszentek is, mert ez az anyag nagyon ellenálló.

  A két és fél méter mély medence közepén nyolcas alakban felállított 25 mű átlagos magassága 30-50 centiméter, súlyuk 25 és 50 kilogramm között van, stabilitásukat ennek és a széles talapzatnak köszönhetik. De nemcsak a vízben, hanem a medence partján is felbukkannak a különös teremtmények, a látogatókat kilenc szobor fogadja a víz fölötti világban.

  A kiállítás március végéig tekinthető meg a szentendrei V-8 uszodában, ahol a vállalkozó kedvű látogatók akár le is merülhetnek a medencébe, hogy testközelből is megszemlélhessék a szobrokat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!