Két új járatot indít a Ryanair

A Ryanair sikeresnek tartja a magyar bázisát, ezért májustól Billundba és Düsseldorfba is indít járatot. Michael O'Leary vezérigazgató személyesen válaszolt az újságírók kérdéseire Budapesten. Elmondta, a közeljövőben több ajándék jegyet nem osztanak szét, és továbbra is nehezményezi a szigorú reptéri biztonsági ellenőrzést, amelyet "extrabuta" eljárásnak tart.

Az ír Ryanair olyannyira elégedett a budapesti bázisának a sikerével, hogy még tavasszal két új járatot indít. A fapados légitársaság budapesti sajtótájákoztatóján Michael O'Leary vezérigazgató elmondta, a két új célállomás Billund és Düsseldorf, ezenkívül az igényeknek megfelelően sűrítik a járatok számát Barcelonába, London Stanstedre és Párizsba. "Négy járatunkat viszont meg kell szüntetnünk, mert nem érdekelte az utasokat"- mondta a vezérigazgató, így a görögországi Chania és Rodosz, a spanyolországi Palma, és a szicíliai Trapani nem fogad járatokat március végétől.

 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

Március elején járatok törlését jelentették be

 

A bővítésről szóló bejelentés többeket meglephetett, mivel az utóbbi napokban éppen néhány járat törléséről nyilatkozott a cég vezetése. Március elején közleményt adtak ki, amelyben hírül adták, hogy március közepéig tizenhárom budapesti járatukat törlik, mivel nehezményezik, hogy a budapesti reptéri hatóságok ragaszkodnak a légitársaság pilótáinak és személyzetének ellenőrzéséhez.

A magyar fél uniós előírások miatt ragaszkodik ahhoz, hogy a személyzetnek a le- és felszállás közti 25 percben el kell hagynia a repülőgépet. A szabályok szerint ez minden olyan gépre vonatkozik, amelyik elhagyja a schengeni övezetet.

O'Leary a sajtótájékoztatón "extrabuta" procedúrának nevezte az eljárást, és arra hivatkozott, hogy az általuk használt többi 170 uniós reptéren nem kell ehhez hasonló vizsgálaton végigmenniük. Mint elmondta, az ellenőrzés miatt a személyzet és az utasok is hátrányba kerülnek. "Igyekszünk elmagyarázni a hatóságoknak, hogy megnehezítik a munkánkat, és emiatt naponta egy járatot törölnünk kell" - mondta a vezérigazgató, hozzátéve, a magyar kormány segítségét kérik ebben az ügyben.

 

Bikinis csapattal nyitott a Ryanair

A Ryanair február 17-én nyitotta meg 51. bázisát, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi reptéren, amelyet a fapadosvezér örvendő arcképét viselő, bikinis hoszteszekkel ünnepeltek. Aznap, a havazás ellenére a Malév kivonulása óta üres 2-es terminálról felszállt a fapados légitársaság első, barcelonai járata, majd pedig a második járat Londonba. A légitátrsaság vezetősége akkor úgy nyilatkozott, hogy március közepétől négy, majd március 20. után már öt repülőgép állomásozik majd Budapesten.

Ez számokban kifejezve 350 millió dollár beruházást, 2.4 milliós várható utasforgalmat jelent, és 2400 munkahelyet. Arról még nem lehet tudni, hogy volt Malév alkalmazottak is dolgoznak-e majd a légitársaságnál, Michael O'Leary az ezt firtató kérdésre így válaszolt: "pilótákat és mérnököket interjúztattunk." A cég korábban azért zárkózott el a budapesti bázis létesítésétől, mert sokalta a Budapest Airport díjait.

 

Ingyen akciók

A februári indulás minél nagyobb publicitása kedvéért a légitársaság Valentin-nap alkalmából, mintegy 1800 ingyenjegyre jogosító utalványt osztott szét a Westendben. A rövid határidőn belül felhasználható utalvány Brüsszelbe, Baden-Badenbe, Lübeckbe, Göteborgba vagy Memmingenbe (Nyugat-Münchenbe) szólt.

Ezután több, megajándékozott utas is jelezte az Indexnek, hogy a repülésük napja közeleg, de a visszaküldött voucherra válasz és visszaigazolás nem érkezett napok óta. A Ryanair ezután még egy akciót hirdetett az írek nemzeti ünnepe, Szent Patrik napja alkalmából, február 22-én, amikor is a Mammut földszinti szőkőkútjánál lehetett ingyen jegyhez jutni Brüsszelbe, Baden Badenbe, Göteborgba, Memmingenbe, Krakkóba, Lübeckbe, Stockholmba, Oslóba, vagy épp Thessalonikibe.

Legújabb akciójukra pedig február végén került sor, amikor is tüntetőket toboroztak arra, hogy készítsenek transzparenst, kék és sárga betűkkel írják rá a célállomást, ahová a legszívesebben utaznának. A cég azt ígérte, 300 ingyen jegyet oszt szét azok közül, akik Memmingenbe, Krakkóba, Hamburg-Lübeckbe, Trevióba, (Velence), Brüsszelbe, vagy Baden Badenbe vágynak a leginkább.

A vezérigazgató szerint a megajándékozott utasok az elkövetkezendő időszakban igénybe vehetik az utazási lehetőséget. Kérdésünkre, hogy ezután terveznek-e még repülőjegyeket ajándékozni budapesti plázákban, vagy más helyszínen, a vezérigazgató szűkszavúan csak annyit mondott, a közejövőben nem.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek