Húsz év után ismét nemzetközi repülőjárat Szomáliába

Húsz év után ismét nemzetközi repülőjárat Szomáliába

Két évtizedes megszakítás után Szomália fővárosa ismét bekapcsolódott a nemzetközi légiközlekedésbe: kedden magas szintű török delegációval a fedélzetén földet ért Mogadishuban a Turkish Airlines hivatalos ankarai járata - adta hírül az al-Arabíja arab tévécsatorna honlapja.

A polgárháború tépázta, óceánparti afrikai város repülőterén Sejk Seríf Ahmed szomáliai elnök és más magas rangú helyi politikusok fogadták az érkezőket, írja az MTI. A Turkish Airlines - a régión kívüli kereskedelmi légitársaságok közül elsőként - ezentúl heti kétszer indít járatot Mogadishuba. A húsz éve polgárháború sújtotta kelet-afrikai államot eddig csak a szomszédos országokból szomáliai légitársaságok - például a kenyai központtal rendelkező African Express - járataival lehetett megközelíteni.

Szomáliának gyakorlatilag 1991 óta nincs működőképes kormánya, s az utóbbi években az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab milíciának és más felkelőcsoportoknak sikerült rátenniük a kezüket az ország nagy részére.

Az ankarai járat érkezése előtt fokozták a biztonságot a mogadishui légikikötő környékén, s a repülőtérre vezető főutakra felfegyverzett rendőröket vezényeltek, írja az MTI. A rendőrkapitány a mérföldkőnek számító eseménnyel kapcsolatban örömét fejezte ki amiatt, hogy az ország ismét kezdi visszanyerni a nemzetközi figyelmet, amely szerinte egy lépés a fejlődés felé vezető úton.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek