Tiziano a sienai dóm kriptájában

  Különleges művészeti élményt kínál az olaszországi Siena, ahol a reneszánsz dóm kriptájában Tiziano egyik remekművét állították ki.

  Két titokzatos alkotás egymásra találásáról írt az olasz sajtó azzal kapcsolatban, hogy a Krisztus megkeresztelése című Tiziano-festmény nem egy múzeumban, hanem a sienai dóm alatti kriptában látható. Az augusztus végéig látogatható kiállítás a Dialoghi, Ex aqua et Spiritu olasz-latin címet kapta.

  Az itáliai reneszánsz egyik jelképének tartott sienai székesegyház kriptáját 1999-ben fedezték fel a főoltár restaurálásakor, írja az MTI. Az altemplomnak ebben a részében 12. századi freskók őrződtek meg jó állapotban. A száznyolcvan négyzetméteres falfelületet díszítő festmények az Ó- és az Újtestamentum jeleneteit ábrázolják, köztük Krisztus megkeresztelését.

  Siena a helyreállított kripta megnyitását a Tiziano-festménnyel ünnepli meg, amely az olasz napilapoknak nyilatkozó művészettörténészek szerint témájában és stílusában is pont oda illik. A Tiziano festette Krisztus megkeresztelését az 1511-13 közötti időszakra datálják. A festmény a 16. század óta most először hagyta el a Capitoliumi Múzeumot.

  Fotó: Siena Duomo

  A dóm kriptájába a jegy 8 euró, 12 euróért pedig olyan 3 napos bérletet vásárolhatunk, mellyel a Dóm mellett még a Museo dell'Operába és a Battistero San Giovanni keresztelőkápolnába is beléphetünk.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!